Штучна «скеля» – нова вершина Харкова

Ніна Жаровська  |  Середа, 21 серпня 2013, 17:20
Майданчик для тренувань та змагань альпіністів – 18 метровий скеледром – уже встановили у Харкові. Поруч зі спорудою збудовано новий пам'ятник – cпіваку та артисту Володимиру Висоцькому, який у фільмі "Вертикаль" виконав роль альпініста.
Штучна «скеля» – нова вершина Харкова

Харківський скеледром побудовано біля Палацу спорту. Основа його – сталева конструкція, яку будівельники встановили ще навесні. Наступний етап роботи взяли на себе промислові альпіністи. Висотники «обшивали» скалодром спеціальною вологостійкою фанерою, кожен «лист» якої –  півтора на три метри завбільшки та важить близько 50 кілограмів!



 

Для підйомів на скеледром альпіністи створили спеціальні стежки – це викладені на певній відстані зачепи, що ведуть нагору. Зачепи зроблено з міцного полімеру. Їх альпіністи пригвинчують до фанери.

Маршрути із зачеп для спортсменів складав скелелаз Максим Осипов. «Кожна людина робить по-своєму маршрути, різної важкості», - розповів Максим.

На сьогодні скеледром має три доріжки – зелену, жовту і червону. Кольори продумані за європейським зразком, пояснює Максим. Зелений – найлегший, важчі – жовтий та червоний. Найважчим за європейськими критеріями вважається чорний маршрут. Окрім як за кольором, зачепи відрізняються за розмірами та формою. Чим менша фігурка, чим менше пальців зможуть її обхопити, тим більше зусиль необхідно на підйом.

Взагалі доріжок на скеледромі буде багато – усього п’ять тисяч зачеп планують пригвинтити альпіністи. Стежки практично впритул одна до одної або ж навіть перетинатимуться. Та відрізнити потрібний маршрут спортсмени зможуть за кольором.

Перші змагання на скеледромі – Кубок України зі скелелазіння – проводитимуться з 23 по 25 серпня. Взимку «гору» штурмуватимуть льодолази – альпіністи, які піднімаються нагору за допомогою льодових молотків та шипів на взутті. Після таких змагань фанерну обшивку скеледрому доведеться замінити, розповів альпініст Ілля Мельников. Та альпіністи-спортсмени допомагатимуть промисловим альпіністам встановлювати нову фанеру.

Окрім професійних спортсменів, піднятися на скеледром зможуть і новачки – зі страховкою та під наглядом досвідчених альпіністів. До речі, нагору можна потрапити і пожежною драбиною – вона прихована всередині скеледром. Але для такого підйому також необхідно бути фізично підготовленим – драбина вертикальна і не має перил. Проте на вершині штучної «скелі» є симпатичний оглядовий майданчик, де можна зробити перепочинок і оглянути місцевість з висоти пташиного польоту.

Харківський скеледром разом із пам’ятником Володимиру Висоцькому входить до Меморіального комплексу «Вертикаль», який офіційно відкрили  21 серпня в присутності молодшого сина Володимира Висоцького Микити.

 

comments powered by HyperComments