Цінності чи ковбаса: чого українці чекають від Євросоюзу?

Юлія Гуш  |  Четвер, 12 вересня 2013, 12:14
Чого зазвичай очікують прихильники євроінтеграції від вступу в ЄС: європейських цінностей у вигляді верховенства закону та соціального захисту чи так званої «ковбаси» - матеріального благополуччя та високої зарплатні?
Цінності чи ковбаса: чого українці чекають від Євросоюзу?

Ця дилема вирішувалась на відкритій дискусії, яка пройшла 10 вересня в харківському незалежному культурному центрі INDIE. Її учасники говорили про привабливі перспективи євроінтеграції та її можливі труднощі, розвінчували деякі міфи та шукали компромісу між «матеріальним» та «духовним». Що до першого, то тут не виникало суперечок. В країнах Євросоюзу справді рівень життя значно кращий, ніж у нас: зарплатня пересічного європейця вища, гаманець товщий і дозволити собі він може більше. Тобто, має ту саму «ковбасу», яку багато українців хотіло б собі. Проте ці блага так просто нікому не дістаються: за для них потрібно працювати чесно і сумлінно. А чи готовий кожен українець це робити? Це вже інше запитання.

Хоча не ковбасою єдиною живе людина. Учасники дискусії згадували і про те, що не виміряти грошовим еквівалентом: це боротьба проти корупції, відповідальність чиновників перед народом  прозорість політики. Тобто те, чого нам трохи не вистачає.

Проте коли мова зайшла про «духовне» − думки трохи розійшлись, адже ідею по існування якихось загальних європейських цінностей підтримали не всі. Наприклад, Юлія Конотопцева, доцентка кафедри державного управлення ХарРІ НАДУ, пригадувала такий випадок: влітку в Варшавській академії викладачі найкращих вишів світу читали лекції, де кожному із них було задане одне те сама питання – що таке європейські цінності і в чому вони полягають?». Так от: одні втікали від відповіді, прикриваючись загальними, розмитими фразами, а інші стверджували, що такого поняття взагалі не існує.

Всі б хотіли жити краще. Деякі шлях до такого життя бачать саме в Євросоюзі. Проте, як зазначали учасники дискусії, на нього не слід дивитися через рожеві окуляри. «Досить часто українці говорять про Європу неначе про якійсь чарівний край, де все добре і всі задоволені», - розповіла Марія Якубович, консультант у вправах іноземців, - «В цьому полягає певний міф Європи. Але це не так. Є таке гарне українське прислів’я: «добре там, де нас нема. Але такого краю не існує. Кожну країну творять її люди».

Не зважаючи на назву дискусії, ніхто матеріальні та духовні цінності не протиставляв. Адже підсумовуючи результати, можна прийти до такого висновку: цінності – це, звичайно, дуже добре і корисно, але від якісної «ковбаси» ми б теж не відмовились.

 

comments powered by HyperComments