На Харківщині археологам показали підземний монастир, який місцеві жителі розмальовували ще 30 років тому

Середа, 25 вересня 2013, 16:47
У Валківському районі Харківщини знайшли підземний скит XVIII століття. Знахідка здивувала археологів нетиповими для аскетів різьбленими барельєфами, колонами і писаними фресками. Про підземному монастирі стародавніх ченців харківські дослідники дізналися випадково.
На Харківщині археологам показали підземний монастир, який місцеві жителі розмальовували ще 30 років тому

Під час експедиції до Валківського району жителі одного з сіл розповіли археологам про місцеву пам'ятку, котру фахівці вирішили побачити на власні очі. Поки вченим вдалося обстежити всього кілька коридорів. Більша частина монастиря похована під завалами. «Прямих аналогів даного скиту, датованого кінцем XVIII – початком XIX століть, на території України немає», — вважає директор Слобожанського археологічної служби Ірина Голубєва. «Знахідка дійсно унікальна», — переконана вона.

Особливість віднайденого місця полягає в специфіці ґрунту. «Усім відомі Києво-Печерська лавра, Святогірський монастир були вирізані у твердій породі, а цей – всередині глинистого пагорба. Завдяки цьому древнім майстрам вдалося створити на стінах справжні шедеври: барельєфи з Дівою Марією і Агнцем, колони», — каже Голубєва.

Фахівцям уже вдалося розчистити підземну капличку та зображення Богоматері з немовлям. Археологи також знайшли вихід на нижній ярус і не виключають, що в засипаних землею печерах можуть перебувати не тільки цікаві предмети старовини, а й поховання монахів-відлюдників. "Судячи з варварських написів на стінах, об'єкт місцевим жителям був відомий, як мінімум, з 1980-х років.

Тож ніяких стародавніх речей ми поки не виявили. Ще рано будь-що говорити навіть про потенційні знахідки та розміри скиту, бо я поки не впевнена, що ми будемо його «розкривати», — зауважила Голубєва. 

comments powered by HyperComments