«Unrespectable. Retrospective» - Неповага. Ретроспекція. Борису Михайлову – 75

Ольга Телипська  |  Вівторок, 22 жовтня 2013, 07:57
Тільки два дня, 7 і 8 листопада 2013 року Харків святкуватиме ювілей легендарного харків’янина, класика сучасної фотографії Бориса Михайлова. Його творчість стала знаковою не тільки для українського, але й для світового мистецтва. Борис Михайлов – один з найяскравіших репрезентантів України на міжнародній арт-арені.
«Unrespectable. Retrospective» - Неповага. Ретроспекція. Борису Михайлову – 75

Борис Михайлов – український арт-фотограф, який вважається класиком сучасної фотографії. Мистецтво Михайлова має концептуальний та соціально-документальний характер. Його твори документують зміни у побуті та суспільстві, які відбувалися у пізньому СРСР та після його розпаду. Він лауреат престижної премії фундації Хассельблада (1994 р.), його альбом «Незакінчена дисертація» увійшов до десятки найкращих фотоальбомів світу. Фотомитець постійно проживає у Берліні та Харкові.

Головним об’єктом більшості світлин фотографа є щоденне життя в його рідному місті – Харкові. На зламі 70-х років він створив «Червону серію», в якій показані люди в місті з широким використанням червоного кольору, натякаючи на щоденне життя в Радянському Союзі.

Його вплив в мистецькому середовищі  вивів так званий термін «харківська школа фотографії». Саме в нашому місті він почав  фотографувати і до сьогоднішнього дня шукає натхнення для своїх майбутніх робіт у Харкові.

У своїх фото пан Михайлов завжди неупереджено фіксував повсякденність: іноді, жорстку, навіть пекучу, іноді – сіру як легендарний харківський бетон. Досвідченим поглядом Михайлов вихоплював «найсіріші моменти пострадянської дійсності».

з  «Червоної серії»

Борис Михайлов на Заході – зірка. Його творчість – точка, де сходяться три головні лінії мистецтва взагалі: ідеологічний соц-арт, фіксуючий погляд на особистісних фантазіях, концептуалізмі та страшному простому реалізмі.

Серія фотографій «Клейкість» характерна наявністю в ній персональних нотаток фотографа. Різні фотографії також грубо зафарбовані. Фотографія «Солоне озеро» зображує велику групу людей, які купаються у водоймі, утвореній внаслідок техногенної катастрофи на содовому заводі, сподіваючись на лікувальні властивості води. Фотограф тримав камеру на рівні поясу, знімаючи серію «Біля землі», героями якої є безпритульні. За цю серію художника було нагороджено престижною премією фундації Хассельблада. В серії «Історія хвороби» відображені оголені харківські безпритульні. Серія «На вулиці (Берлін)» містить також фотографії людей поза суспільством: п’яниці, підлітки та злидарі.

з серії «Вчорашня канапка»

Остання серія фотографа «Банзай!» складається з фото, зроблених Михайловим за час перебування в Токіо в 2006—2007 рр. В серії «Вчорашня канапка» містяться фотографії курйозних сцен в Харкові, зроблені автором в молодості.

Отож, відзначати ювілей легендарного харків’янина будуть масштабно. Організовано персональну виставку робіт Бориса Михайлова «Unrespectable. Retrospective», а також презентацію  молодіжного проекту, який включає відео-арт початківців, але вже відомих у свої колах авторів з Москви та Харкова.

Борис Михайлов та Роман Пятковка на  ARSENALE 2012, project «The Drawing lessons»

Запрошено провідних фахівців сучасного мистецтва з Лондона, Москви, Санкт-Петербурга, Риги і Києва  для проведення теоретичного мистецького дискурсу.

Програма  U N R E S P E C T A B L E :

7 листопада, 15.00. Харківська муніципальна галерея

Презентація проекту молодіжної платформи.

Молодіжна платформа створена на прохання Бориса Михайлова, який хоче виділити головні напрями і тенденції «молодого» мистецтва.

7 листопада, 18.00.  "ЕрміловЦентр"

Відкриття персональної виставки Бориса Михайлова «Unrespectable. Retrospective. + Почеркушки». Це перша в Україні ретроспективна виставка автора, яка представляє всі періоди його творчості. До експозиції увійдуть головні серії фотографа «Синя серія», «Червона серія», «Історія хвороби», «Я не я», «Вчорашня канапка» та інші.

8 листопада, 12.00 – 17.00.  Конференц-зал «Харків» готелю Kharkiv Palace

Теоретична платформа

Виступи дослідників творчості Бориса Михайлова: Олександр Раппапорт (Москва), Олена Петровська (Москва), Пол Вумбель (Лондон)

Бесіда між Віктором Мізіано і Борисом Михайловим.

Завершить конференцію дискусійна панель: спікери і всі бажаючі з залу зможуть брати участь.

Ініціатори та основні організатори проекту: Харківська муніципальна галерея і галерея сучасного мистецтва «VOVATANYA».

 

comments powered by HyperComments