Помер Володимир Пасічник

Ольга Телипська  |  Понеділок, 4 листопада 2013, 08:35
Вчора, 3 листопада о 14:15 після тяжкої хвороби на 78-му році життя помер Володимир Пасічник – голова Харківського крайового РУХу, активний громадський діяч, ініціатор встановлення в Харкові першого в Україні та другого в світі Пам’ятного знаку жертвам Голодомору 1932-1933 років та багатьох інших патріотичних ініціатив на регіональному і державному рівнях.
Помер Володимир Пасічник

Володимир Пасічник народився 24 серпня 1935 року в селі Попівцях Підкам’янського району Львівської області. В 1954 році оселився в Харкові. Свій визвольно-патріотичний шлях почав ще змалечку, та зрештою увесь його рід це – справжній поступ патріотичного начала українського духу.

Свій родовід Пасічники починають від козацької доби, від самого Байди Вишневецького. Його батько та семеро братів спочатку були членами ОУН, а потому і УПА. Одна з двох сестер Володимира Пасічника була розвідницею і загинула у Воркуті, а в 1944-му під прапорами УПА загинув брат. Усю їхню родину було вивезено у 1946 році у Сибір.

Володимир Пасічник у 1954-му вступив на історичний факультет Львівського університету. Потому було навчання на заочному відділенні Харківського університету ім. Горького (нині – ім. Каразіна). Через «неправильну» з погляду комуністичної влади роботу «Іван Франко як мовознавець» Володимира Пасічника було виключено з університету. Диплом він одержав аж через 30 років, вже у незалежній Україні у 1993 році. Як згадував колись сам пан Пасічник, допоміг йому в цьому поет Віктор Бойко, який в свою чергу написав листа міністру освіти, про незаконне виключення з університету. У 58 років Володимир Пасічник знову склав іспити та врешті отримує довгоочікуваний диплом.

Володимир Пасічник є батьком Степан Пасічника – українського театрального режисер, актора, заслуженого діяча мистецтв України, режисера харківського театру-лабораторії «Р.S.».

Прощання з Володимиром  Пасічником  відбудеться завтра, 05 листопада, з 10-ї до 11-ї години у Спілці письменників (вул. Чернишевська, 59). Потім -  рух  до Каменя УПА і Хреста в Молодіжному парку, далі - цвинтар № 13.
 

 

comments powered by HyperComments