Ото місяць щодня біля Шевченка в Харкові? Жадан, Карпа, Андрухович, Капранови та ще купа невдах? Ні, не бачив!

Ольга Телипська  |  Вівторок, 24 грудня 2013, 16:23
Що головні події розгортаються саме на київському Євромайдані, розуміють беззаперечно усі, але наскільки і кому потрібні Майдани в областях нашої країни. Про це розповів відомий український письменник Юрій Андрухович.
Ото місяць щодня біля Шевченка в Харкові?  Жадан, Карпа, Андрухович, Капранови та ще купа невдах?  Ні, не бачив!

Акція з перейменування проспекту Леніна на проспект Джона Леннона вже  дала свої результати, підсилила настрій харків’ян. Як вважає Юрій Андрухович, все ж проаналізувавши останні кілька років правління нинішньої влади, певні втрати зазнала свідомість суспільства. Дуже багатьом людям потрібно пройти певну дистанцію, свій власний шлях, щоб зрозуміти, що потрібно активізуватись: треба виходити, треба підтримати себе та свій народ.

2004 рік – час Помаранчевої революції – випадок безпрецедентний. З одного боку, не було досвіду як треба це зробити: побудувати ходу, побудувати мітинг. З іншого боку – не було цього накопиченого розчарування, що все наче було даремно.

Юрій Андрухович підкреслив: «Мені здається ці процеси все ж залежать, значною мірою, від загального настрою в суспільстві. Якщо в Києві сконцентрувалися найактивніші, найдіяльніші люди з усієї України, то в обласних центрах проходить така додаткова підтримка київського Майдану. Усі розуміють, що головне – там. Але знову ж таки, щоб демонструвати, що це проблема [не лише] київського Майдану, це мусить відбуватися усюди».

Відомий  письменник, як на мою думку, підкреслив найголовнішу відмінність 2004 та 2013 років, саме в активності громадян нашої держави: «Все виглядало дещо інакше, тому що сама дія – тоді йшлося про вибори, а вони відбувалися не лишень у Києві, вибори відбувалися у кожному населеному пункті. Тому всюди на місцях була важлива ця активність. А тепер це вже зовсім інша ситуація, коли дійсно київські маніфестації мусять показати особливу масовість цих акцій. А в регіонах, областях має бути підтримка, присутність цієї ідеї – вона має бути направлена!».

Нагадаю, що саме харківський Євромайдан дедалі активніше відвідують знакові, я б навіть сказала культові особистості України: Юрій Андрухович, Оксана Забужко, Ірена Карпа, Брати Капранови та інші. Звісно, ці події встигає не просто аналізувати, а й коментувати славнозвісний Михайло Добкін  зі свого твітера. Про останню акцію з участю  Юрія Андруховича він написав таке:

«По-моєму, це заздрість» - так прокоментував допис Сергій Жадан 

І як влучно прокоментували добкінівські творчі потуги у Facebook: «Михаил Маркович остальных не заметил. Вот они – идут маршем примазаться к Джону Леннону. Кстати, на горизонте это тоже харьковские евромайдановцы!»

Не помічає голова обласної державної адміністрації харків’ян, як зрештою, і "гарант" не помічає загальноукраїнського Майдану, то, мабуть, таке вузькопартійне  захворювання smiley.

comments powered by HyperComments