Веломайдан прорвався крізь сніги: у Харкові нова форма протесту

Ніна Жаровська  |  Неділя, 19 січня 2014, 15:13
На підтримку Євромайдану 18 січня харків'яни влаштували велопробіг – Веломайдан. Попри те, що саме цього дня в місті випав густий сніг і дороги були заметені, кілька десятків сміливців проїхали вісім кілометрів. Колонною і з прапорами.
Веломайдан прорвався крізь сніги: у Харкові нова форма протесту

За прикладом мешканців інших міст: Києва, Черкас та Сум, харків’яни вирішили влаштувати «велосипедний» Євромайдан. Про заїзд домовлялися ще тиждень тому, за відносно теплої і сухої погоди.
«У Харкові планується проведення Веломайдану як ще один засіб привернення уваги влади до думки народу. Ми хочемо знову нагадати, що не визнаємо силові методи влади з розгону мирних акцій. Ми впевнені, що силове втручання до мирних демонстрацій через міліцію, «Беркут» або найманих «тітушок» ставить під сумнів легітимність цієї влади. Давайте заявимо про це наймирнішим способом – велопробігом з українською символікою!», - пояснили організатори на сторінці заходу в Facebook

В суботу ж, 18 січня, коли запланували велопробіг, у Харкові раптово похолодало й засніжило. Та непогода велосипедистів не налякала. До пам’ятника Тарасу Шевченку о першій годині дня вийшли десятки мешканців – з велосипедами і українськими прапорами. Серед них було і чотири дівчини.

Якщо є час і натхнення, сніг і влада - не завада

За попередніми планами, маршрут Веломайдану пролягав центром міста. Від пам’ятника Шевченку (там зазвичай щодня збирається місцевий Євромайдан) – через вулиці Сумську та Динамівську (довкола парку імені Горького) та назад до точки старту. Загалом це – вісім кілометрів. Через сніг здолати таку відстань було досить важко. Власне й сам організатор Веломайдану, Костянтин Васюков, зізнається, що на початку поїздки впав у сніжний намет, проте надалі дорога минула без пригод.

По маршруту велосипедистів сигналами машин вітали водії автомобілів.

Фото:  Євген Маслов, Facebook

comments powered by HyperComments