Герої і плани Євромайдану. Що вирішили в Харкові

Ніна Жаровська  |  Четвер, 30 січня 2014, 11:51
На харківському Євромайдані згадували героїв, які загинули під Крутами у 1918 році. Після – говорили про революційну ситуацію сучасної України. Попри мінус 21 на градусникові, харківський Євромайдан у середу, 29 січня, відбувся.
Герої і плани Євромайдану. Що вирішили в Харкові

Попри вітер, учасники Євромайдану запалили свічки на спомин про героїв битви під Крутами. Спочатку виклали «Слава героям Крут» біля імпровізованої «сцени» - під пам'ятником Тарасу Шевченку. Потім, під час молитви з отцем Віктором Маринчаком, люди тримали свічки-лампадки в руках, а з тих, що лишились, виклали слово «Крути». 
«Якщо революція проголошується, її не потрібно декларувати, її потрібно захищати. Ці юнаки це довели, вони  довели свою послідовність, вони довели, що якщо вони заявили про відданість революції, вони віддали за це своє життя. Це стосується й нас – нам не можна спинятись на півдороги», – сказав один із учасників місцевого Євромайдану Кость Черемський.
Про революцію сучасну – протести у Харкові – розповідав Володимир Чистилін. Він вже неодноразово наголошував, що харківський Євромайдан – акція мирна. Проте губернатор Харківської області «перестрахувався» – будівлю обласної адміністрації охороняють десятки силовиків і «молодики спортивної зовнішності». Останні два вечори поспіль – у понеділок та вівторок – розгулюють по вулиці з тильного боку обладміністрації з палицями. Партія регіонів планує також влаштувати в Харкові зліт своїх представників із усіх областей країни. Дата – 1 лютого.
Попри все, Євромайдан продовжуватиме свої акції, каже Чистилін. Але головні події зараз розгортаються в Києві.
«Ми залежимо від тієї ситуації в Києві. Але ми вважаємо, що ті пропозиції, які прозвучали (з боку президента – ред.), вони не прийнятні. Вони полягають у тому, щоб відпустити людей - амністія, і щоб люди (натомість) покинули Євромайдан, покинули адміністративні приміщення. А це автоматично може означати, щоб покинули майдан і ми. Ми категорично проти, ми вважаємо, що диктувати умови повинен народ, а не влада. І це правильна позиція. Тому наш народ буде стояти щодня, буде стояти і київський Євромайдан, ніяких компромісів у цьому бути не може».
Головна мета Євромайдану – це не «поступки» влади – тобто відміна владою ж прийнятих «ручних» законів 16 січня. Головна мета – це повернення до Конституції 2004 року, переформатування влади.
«Головне – вистояти», – наголосив отець В. Маринчак.

comments powered by HyperComments