На площі Свободи студенти ламають сигарети та переходять на йогурти

Микола Кузнєцов  |  Середа, 17 вересня 2008, 15:21
У рамках акцій «Зміряй свій тиск і скажи інсульту – ні!» та «Сигаретам – стоп!» у Харкові на пл.Свободи біля Національного університету ім.Каразіна, на «Скляшці», на пл.Конституції та біля ст.м.«Маршала Жукова» можна поміряти артеріальний тиск у спеціально обладнаних наметах.
На площі Свободи студенти ламають сигарети та переходять на йогурти

Оператори у цих місцях відзначають підвищений інтерес до події. Так, у перший же день роботи точки на пл.Конституції до полудня тиск виміряло вже більше 100 осіб.

Медсестри скаржаться, що нормальний тиск у харків'ян рідкість – навряд чи в половини людей, що перевірилися, його з натяжкою можна назвати нормальним.

Директор Департаменту охорони здоров'я й соціальних питань Ігор Шурма підкреслив, що кожному необхідно постійно стежити за артеріальним тиском, щоб не стати жертвою інсульту. Партнери Департаменту охорони здоров'я по акції – голова Всеукраїнської громадської організації «Українська асоціація боротьби з інсультом», професор Микола Поліщук і головний фахівець МОЗ з неврології Тамара Міщенко – відзначили, що апарат для виміру тиску повинен бути в кожній родині. У всякому разі, у родинах із «зони ризику» – де є люди старше 40 років, де раніше траплялися інсульти, де в членів відзначається підвищений тиск.

Біля університету Каразіна організатори акції влаштували роздачу йогуртів в обмін на зламані та викинуті сигарети плюс обіцянку хоча б одну сигарету в день замінити баночкою йогурту. Студенти з ентузіазмом сприйняли ідею, особливо під враженням жорстких антирекламних плакатів про шкоду паління.

«Я вважаю, що антиреклама повинна бути жорсткою, більше ніяких компромісів, на кшалт європейських країн», – заявив Ігор Шурма, демонструючи молоді, що палить, моторошнуватий малюнок, що зображує відразу всі хвороби, що виникає від табакопаління.

Оператор роздачі йогуртів підкреслила, що повна відмова від паління дозволить подовжити життя на 10 років і зберегти красу.

«Я відберу у вас сигарети!» – заявила вона.


 

comments powered by HyperComments