Винський уважає, що харківське метро потрібно віддати місту

Дмитро Стриженко  |  Середа, 1 жовтня 2008, 11:14
Міністр транспорту та зв'язку України Йосип Винський вирішив віддати метро місцевим органам влади.
Винський уважає, що харківське метро потрібно віддати місту

Про це він заявив під час прес-конференції в Донецьку.

«У мене є великі сумніви, що ми зможемо одночасно всі інфраструктурні проекти зробити, це великі гроші, і я не бачу, як можна витягнути та зробити і дороги, і аеропорти, і метро», – сказав він.

«Я пропоную інший механізм. Я обдзвонив всіх мерів і всім запропонував: «Друзі мої, я як міністр хочу вам віддати метро. Ми сьогодні готовимо документи. Я думаю, що таких міністрів ще не було, які віддають об'єкти в комунальну власність. Це моя чітка позиція. Я вважаю, що й донецьке метро, і дніпропетровське, і харківське повинно бути у власності місцевих громад. У цьому випадку у влади міста Донецька», – відзначив міністр.

За його словами, з огляду на те, що метро є надзвичайно дорогим, а в державному бюджеті немає коштів для такого великого фінансового проекту, то його можна запропонувати концесіонерам.

«Це моя позиція, і я буду її пропонувати мерам, у тому числі буду впроваджувати законодавче забезпечення...» – сказав Винський, відзначивши, що саме так робить Росія.

«Треба знайти концесіонерів, які за власні кошти побудують на приватній основі метро. Ми, у свою чергу, будемо регулювати ціни. Ціни буде регулювати конкуренція. Тобто будуть автобуси, автомобілі та інші види транспорту. У цій системі конкуренції вони можуть заробляти свої гроші», – пояснив він.

«Тільки це дасть можливість нам не говорити про метро, а мати метро... Думаю, цей шлях є найбільш конструктивним у сьогоднішніх фінансових умовах», – резюмував Винський.


 

comments powered by HyperComments