Кабельники будуть судитися з Нацрадою через російські телеканали?

Микола Кузнєцов  |  Понеділок, 20 жовтня 2008, 12:35
Національна рада України з питань телебачення та радіомовлення збирається з 1 листопада прибрати з мереж кабельного телебачення всі російські канали, у тому числі «Перший канал. Всесвітня мережа», «РЕН ТВ», «ТВЦ2» та «РТР-Планета».
Кабельники будуть судитися з Нацрадою через російські телеканали?

Як пишуть «Харківські вісті», керівники каналів, по-перше, у курсі розвитку ситуації, але коментувати її відмовляються. Усі розуміють безглуздість розпорядження, але не виконати його не можуть, тому що це загрожує втратою ліцензії.

Чітко свою позицію висловив Володимир Алексєєв, депутат облради, який до 2005 року керував асоціацією «кабельників».

«Це петля, що задумали у 2004 році та зараз накинули на кабельне телебачення. «Неадаптоване» – це словоблудство, нічого конкретного під цим поняттям немає», – сказав він.

На його думку, громадян України позбавляють конституційного права одержувати інформацію, а це – грубе порушення прав людини. За його словами, «інформаційний суверенітет», про який печуться президент та його оточення, це політична акція, прямо пов'язана з майбутніми виборами. Так було в Грузії, коли напередодні президентських виборів було відключено всі російські канали, що нібито викладають події не так, як того хоче Тбілісі.

З такою думкою солідарний і представник Асоціації кабельного ТВ Олег Баранов. За його словами, оператори не квапляться виконувати рішення Нацради, тому що в її рішенні є юридичні протиріччя. Він прогнозує, що крупні провайдери насміляться на судові позови до Нацради.

Джерело в одній із харківських фірм-провайдерів розповіло «Харківським звісткам», що нещодавно керівників кабельних ТВ уже збирали та натякнули добровільно припинити трансляцію російських каналів. На що «кабельники» попросили надати їм письмове розпорядження з «мокрою» печаткою. Це, природно, зроблено не було: такого відкритого втручання з боку держави чиновники поки що собі дозволити не можуть.

Тепер, як роз'яснило джерело, держава просто б'є по бізнесу ТВ-провайдерів. Їм доведеться розрахуватися з харків'янами, що відмовляються платити за продукт, що їм не потрібний. Але куди більше істотні суми мають бути виплачені російським каналам – достроковий розрив договору передбачає великі штрафні санкції, компенсувати які Нацрада, природно, не буде.

У цілому ж ніхто із провайдерів не зміг однозначно відповістити на головне запитання – які програми побачать на екранах своїх телевізорів харків'яни після 1 листопада, пишуть «Харківські вісті».

 

comments powered by HyperComments