Добкін із колегами висунули 10 вимог до Тимошенко

Дмитро Стриженко  |  Середа, 19 листопада 2008, 11:00
У вівторок у Києві відбулося засідання Правління Асоціації міст України, участь у якому прийняв і Харківський міський голова Михайло Добкін.
Добкін із колегами висунули 10 вимог до Тимошенко

Основним питанням було подолання кризи у забезпеченні населення теплом в опалювальний сезон, повідомляє офіційний сайт Харківської міської ради.

Під час засідання було відзначено, що щороку в українських містах виникають проблеми при вході в опалювальний сезон, що викликає зростання соціальної напруги, дезорганізує роботу лікарень, шкільних та дошкільних установ, унеможливлює надання якісних комунальних послуг населенню.

Як повідомляє сайт Асоціації міст України, на засіданні правління було висунуто 10 першочергових вимог до Кабінету міністрів.

Повний текст:

Першочергові вимоги Асоціації міст України та громад до Кабінету Міністрів України щодо подолання кризи у забезпеченні населення теплом в опалювальний період

Щороку в українських містах виникають проблеми при входженні в опалювальний сезон, що спричиняє зростання соціальної напруги, дезорганізує роботу лікарень, шкільних та дошкільних закладів, унеможливлює надання якісних комунальних послуг населенню.

Органи місцевого самоврядування не уникають відповідальності за виконання покладеного на них завдання – організації надійного теплопостачання в своїх територіальних громадах. Однак, основні важелі подолання подібних кризових явищ перебувають за межами компетенції органів місцевого самоврядування, останнім, як завжди, відводиться роль громовідводу, на них спрямовуються критика органів державної влади та ЗМІ, справедливе обурення населення.

Тому Асоціація звертається до Кабінету Міністрів України з вимогою забезпечити створення необхідних організаційно-правових та матеріально-фінансових передумов для вирішення проблем кризи теплопостачання раз і назавжди. Для цього необхідно:

1. Створити стабілізаційний фонд обсягом 2 млрд грн для покриття різниці в тарифах (газ, електроенергія) та курсової різниці на опалювальний сезон 2008–2009 рр.

2. Запровадити правило, згідно з яким договори на постачання енергоносіїв підприємствам тепло-комунальної енергетики мають базуватися на Типовому договорі, який затверджується постановою Кабінету Міністрів України після погодження з Антимонопольним комітетом, Мінжитлокомунгоспом, Мінрегіонбудом, Асоціацією міст України та громад, Профспілкою працівників ЖКГ, місцевої промисловості та побутового обслуговування.

3. Негайно прийняти постанову Кабінету Міністрів України щодо автоматичного, без регуляторної процедури, корегування тарифів на житлово-комунальні послуги у разі зміни ціни на енергоносії, що дозволить зняти проблему різниці цін утарифах.

4. Встановити однакову ціну на газ як для підприємств тепло-комунальної енергетики, так і для індивідуального опалення, спрямувавши для цих цілей газ вітчизняного видобутку в повному обсязі. Середню ціну на енергоносії на наступний рік оприлюднювати до початку формування місцевих бюджетів.

5. Забезпечити неухильне виконання вимог щодо стовідсоткового фінансування делегованих органам місцевого самоврядування повноважень в 2009 та наступних роках з державного бюджету, негайно подати до Верховної Ради України законопроект про внесення змін до Державного бюджету України на 2008 рік, що передбачає збільшення обсягу видатків загального фонду місцевих бюджетів на 2,1 млрд грн (зазначена сума узгоджена з Мінфіном).

6. Щорічно виділяти з державного бюджету не менше 6,5 млрд грн на облаштування соціального простору: ремонт житла, заміну ліфтів, освітлення вулиць, ремонт доріг, закупівлю нових тролейбусів та трамваїв, ремонт лікарень, шкільних класів тощо.

7. Запровадити спеціальний порядок сплати ПДВ підприємствами житлово-комунального господарства шляхом його зарахування до спеціального фонду бюджету та спрямувати ці кошти на технічне переоснащення основних фондів підприємств галузі.

8. З метою забезпечення своєчасної сплати за спожиті підприємствами житлово-комунального комплексу енергоносії передбачити можливість надання органам місцевого самоврядування безвідсоткових позичок.

9. Встановити право громадян на отримання державних субсидій у разі, якщо загальна сума плати за житлово-комунальні послуги перевищує 10%–15% середньомісячного сукупного доходу, та спростити процедуру отримання субсидій.

10. Терміново розробити та подати до Верховної Ради України пропозиції щодо формування дієвого правового механізму, який забезпечив би своєчасну оплату населенням спожитих житлово-комунальних послуг.



 

comments powered by HyperComments