У Харкові створили унікальний медичний центр для новонароджених

Дмитро Стрижено  |  Четвер, 25 грудня 2008, 11:05
У Харкові на базі 4-го міського пологового будинку створено Центр діагностики та лікування ретинопатії. Подібний центр є першим і поки що єдиним в Україні.
У Харкові створили унікальний медичний центр для новонароджених

Про це кореспондентові «МД» повідомили у прес-службі Харківської міськради.

Наголошується, що відкриття даного Центру пройшло в рамках комплексної програми «Інновації в пріоритетних напрямках розвитку галузі охорони здоров'я».

Протягом останніх двох років в Харкові раніше строків народилося більш, ніж 500 дітей. Найважчою хворобою серед недоношених дітей є ретинопатія (захворювання сітківки ока). Невчасна діагностика і лікування цієї хвороби може привести до інвалідності за зором. Останніми роками ретинопатія стала однією з найпоширеніших причин дитячої сліпоти і займає друге місце серед причин дитячої інвалідності.

У 2007 році за дорученням Кабінету Міністрів було вивчено можливість відкриття в місті центру лікування ретинопатії – Мінохорони схвалив цю ідею. Проте в прес-службі відзначають, що рішення питання на державному рівні (зокрема покупка дорогого устаткування) на даний момент не є можливим у зв'язку з кадровими змінами в Кабміні.

Кошти на купівлю ретинальной камери і офтальмологічного лазера були зібрані під час добродійного марафону на День захисту дітей в 2008 році. Загалом було зібрано більше 600 тис. грн. Загальна вартість купленого устаткування склала 965 тис. грн.

Ретинопатія виникає у 34 % недоношених немовлят. Ризик розвитку ретинопатії значно підвищується серед дітей, які народилися з масою тіла в 500 грам, – в цієї категорії захворювання виникає у 95 % дітей.
 

comments powered by HyperComments