Все. Криза покінчила з будівництвом в Харкові

Микола Кузнецов  |  Четвер, 12 лютого 2009, 10:27
В лютому 2009-го року активність на будмайданчиках досягла рекордно низьких показників. У Харкові активно будується трохи більше 70 тис. кв. м житла. Це 8% від загального обсягу пропозицій.
Крани зупинилися.

За даними Інвестиційно-будівельної корпорації «Авантаж», в Харкові є лише три об'єкти, на яких ведуться активні роботи. На інших майданчиках хід будівництва практично непомітний. Для порівняння – у вересні 2008 року активно велися будівельні роботи на 28 будмайданчиках, а в листопаді – вже на 9.

Кількість об'єктів, будівництво яких повністю зупинено, з кожним місяцем збільшується. Якщо у вересні стояло 15% будівництв, то в лютому – уже 45%.

Загальна площа всіх об'єктів, запропонованих до продажу, – 886 750 кв. м, з них:
22 об'єкта – 359 850 кв. м (41% від всього обсягу пропозиції) – будівельні роботи виконуються більш-менш активно;
26 об'єктів – 397 200 кв. м (45% від всього обсягу) – будівництво заморожене;
12 об'єктів – 129 700 кв. м (15%) – будівництво завершене або близько до завершення, але квартири в продажу ще є.

Пропозиція на первинному ринку житла вже зараз значно зменшилося, оскільки забудовники не починали реалізацію нових об'єктів. В 2009 році пропозиція не перевищить 160 квартир у новобудовах.

У Всеукраїнській Гільдії ріелторів, в свою чергу, розповіли, кому саме вигідний обвал ринку нерухомості. Віце-президент Гільдії Євген Молчанов вважає, що він потрібний, зокрема, владі й деяким західним інвесторам.

Нагадаємо, Всеукраїнська громадська організація «Українська гільдія ріелторів» вирішила сертифікувати діяльність ріелторів України та агентств нерухомості.

Як повідомлялося раніше, ринок комерційної нерухомості Харкова обвалився. Ціни на оренду в січні 2009 року знизилися на 20–30% (іноді – на 50%) в порівнянні з жовтнем 2008 року.

На початку 2009 р. виникне ажіотажний попит на всі види нерухомості, тому що вона стане самим надійним способом вкладення коштів. Про це говориться в проекті резолюції Міського антикризового круглого стола учасників ринку нерухомості (ріелторів, забудовників і банків) «Харківська нерухомість: підсумки, висновки й перспективи розвитку», що пройшов 12 грудня.
 

comments powered by HyperComments