З аптек пропав інсулін. Люди б'ють тривогу

Микола Кузнецов  |  Середа, 18 лютого 2009, 10:35
У редакцію «Міської Варти» поступило декілька повідомлень від мешканців Харкова, що в тих небагатьох аптеках міста, в яких раніше можна було купити препарат для інсулінозалежних хворих цукровим діабетом, його більше не продають.
В аптеки за інсуліном йти не обов'язково.

Директор Департаменту охорони здоров'я Ігор Шурма повідомив, що під контролем міської ради нема мережі комунальних аптек. Існуючі аптеки за його інформацією – окремі суб'єкти ринкових відносин, і місто не має права впливати на їх асортимент.

При цьому І. Шурма підкреслив, що хворі діабетом не повинні купувати інсулін в аптеках. Вони мають право отримувати його за державною програмою «Цукровий діабет» в ендокринологічних відділеннях міських лікарень.

Проте держава забезпечила Харків інсуліном тільки на 55%. Ще 30% від потреби забезпечило місто за свій рахунок. В абсолютних цифрах це 10.2 млн і 6 млн гривень відповідно.

«У листопаді нам доведеться думати, де взяти гроші», – відзначив І. Шурма.

Як повідомлялося раніше, на думку І. Шурми, 16 млн. гривень, передбачених бюджетом-2009 на придбання інсуліну для Харківської області, недостатньо.

Також директор Департаменту охорони здоров'я негативно оцінив ухвалу Кабінету міністрів, згідно якій гроші на придбання інсуліну видаватимуться на руки хворим. Глава Департаменту охорони здоров'я впевнений, що це призведе до подорожчання інсуліну.

Нагадаємо, в 2008 році міський голова Михайло Добкин дав протокольне доручення Ігорю Шурмі розробити фінансовий і юридичний механізм, який дозволив би місту виділяти кошти на закупівлю БЦЖ з власного бюджету і виходити з ситуації своїми силами. Раніше місто таким же чином вирішило проблему інсуліну. Аналогічне рішення було ухвалене і по іншій вакцині – від кору і краснухи. Не чекаючи, поки держава відмовиться від «дармової» індійської вакцини, що загрожує життю українців, Харків має намір купити для своїх жителів якісну вакцину французького або бельгійського виробництва.
 

comments powered by HyperComments