Де в Харкові наїстися на 10 гривень. Точки, ціни, фото меню

Микола Кузнецов  |  Вівторок, 17 лютого 2009, 14:33
У тих, хто не бажає давитися пластмасовою розчинною вермішеллю, беляшами і пицце-шаурмами, не може носити з будинку тормозки і при цьому не здатний витратити на обід більше півтора долара (криза, самі знаєте!), в Харкові є вибір. Правда, невеликий.
Де в Харкові наїстися на 10 гривень. Точки, ціни, фото меню

В умовах кризи економлять на всьому, і на їжі не в останню чергу. «Міська Варта» провіла невелике дослідження, де в Харкові можна наїстися – саме наїстися, а не перекусити – в межах 10–12 гривень на людину.

Україно-брендові фастфуди, не дивлячись на свою популярність, не витримують критики з погляду економії. Порції блюд «до 10 гривень» в численних «хатинах» і «кониках» нескінченно малі і низькокалорійні. Хоч трохи комплексний обід первше+друге+компот обійдеться мінімум в 15–20 гривень. Плюс до того з вас здеруть додаткові копійки за соуси, хліб і навіть за сіль.

Крім того, в масових «фастах» навмисно недосолюють, недоперчують і «недоцукорять». По-перше, «годувальникам» необхідно потрапити в якомога ширшу аудиторію переваг за смаками, по-друге, змусити купувати їх крихітні порції солі і перцю.

Коротше, в таких точках громадського харчування на 10 гривень не наїстися, а спробувавши вписатися в дану суму, залишишся голодним, докуповуватимеш ще і витратиш в результаті гривень 30. Зате гарантія санітарії і якості продуктів, книга скарг на першу вимогу і інші ознаки цивілізації – в наявності.

Можна сказати, пощастило у фінансовому плані тим, хто харчується на харківських ринках. Якщо не враховувати санітарну складову (яку, за великим рахунком, не враховувати не можна), тут можна вписатися в контрольну суму. Лідери в цьому сегменті – азіати, які готують смачно і недорого.

Так, наприклад, у великому фаст-фуді далекосхідної їжі на майданчику «21 століття» на Барабашово здоровенний комплексний обід коштує 20–25 гривень. У комплекті: пристойна гора риса+200 грамів мяса+салат (на 1 тарілку можуть покласти різних видів)+бульйон+соуси (гострий, пряний, соєвий)+пара шматочків тофу і хліб.

Практика показує, що цей обід, розділений на двох, цілком насищає – причому надовго – навіть крупних чоловіків.

Також на «Барабані» по ринку бродять в'єтнамці і китайці з візками з їжею. Порція коштує якраз 10–12 гривень, включає пристойну кількість м'яса – до 100 грамів – рис, салат (буває, що салат інтегрований в рис), або щось подібне до спрощеного рамена (суп з локшиною, м'ясом, зеленню).

У районі магазина «Лідер» (по дорозі від «Лужников» до госпрядів) привітний азіат з типово в'єтнамським ім'ям Антон нагодує вас з візка рисом або гречкою з куркою, свининою або печеним салом, додасть салат з капусти, шматочок тофу і печене яйце – і все це коштує від 10 до 15 гривень залежно від комплектації.

Це дуже смачно, але санітарна складова залишається на совісті продавців і осідає тяжким вантажем в шлунках клієнтів. Отже годуватися на ринках доводиться виключно на свій страх і ризик.

На перше місце можна поставити рудименти радянської епохи – студентські і відомчі їдальні.

Так, на ул. Квитки-Основ’яненко – в самому серці Харкова – розташована студентська їдальня з повним набором атрибутики таких закладів в СРСР – вищерблені коричневі пластикові підноси, алюмінієві ложки-вилки, що стирчать з банок незмінно робочою частиною вгору, півсметани в стаканах і справжні радянські жінки на роздачі – з справжньою радянською ввічливістю.

Рідкуватий порожній борщ+маленькая котлета+гарнир+компот+пара хлібин... 10 гривень – і ситий. Back to USSR, печія гарантується. Не забудьте віднести піднос з брудним посудом до роздаточної.

Аналогічні харчові машини часу відмічені, наприклад, в будівлі Главпочтамта на Кінному ринку, на станції метро «Наукова» – кафе під назвою «7 гномів» і в підвалі біля першого під'їзду Госпрома. До речі, в останній точці можна розжитися спиртним. І назва у неї відповідна для місця розташування і асортименту – «Гірка».

Треба також відзначити, що існують якісь гібриди радянських обжираловок і нинішніх «вареничных» фастфудів. Наприклад, «Їдальня №1» напроти пам'ятника Шевченка на Сумській. Там теж можна вписатися в десятку, але обережно. Наприклад, порожній борщ+голубці без компоту. Або, наприклад, узяти борщ з м'ясом, сметану, хліб і теж не піти голодним. Заклад в цілому достатньо стильний, в інтер'єрі відмічені елементи пам'ятного декільком поколінням харків'ян «Кулемета».

Інший заклад, поряд, на перехресті Сумський і Трінклера, знамениту «Пирогову» також можна вважати втраченою для людства. Її кінець наступив рік тому, коли у відомому на весь Харків підвальчику перестали наливати спиртне. Тепер там можна покуштувати тільки пиріжки, які виросли в ціні удвічі і настільки ж зменшилися в об'ємі. А розчинна кава з розрахунку 1 ложка за 3 гривни собі в кризу дозволити не зможе ніхто.

Відзначимо, в Харкові ще достатньо закладів, де можна заморити «черв'ячка» до повного його убивання. Запрошуємо їх власників і завсідників розповісти про них в коментарях.

Меню «радянської» їдальні на Кв.Основьяненко



Меню в Їдальні № 1

comments powered by HyperComments