В центрі Харкова роздають млинці-гіганти (ФОТО)

Ганна Глєбова  |  Понеділок, 23 лютого 2009, 14:31
Масляниця – на площі Свободи сьогодні печуть величезні млинці і співають пісні.
В центрі Харкова печуть млинці.

Лоток з гарячими млинцями на ярмарку біля пам'ятника Леніну в центрі міста обійти неможливо. Галас, музика і ароматний запах млинців – харків'яни мимоволі затримують крок біля «млинцевого» будиночка. Млинці печуть двоє дівчат – говорять, пекти навчилися ще в дитинстві.

Як розповіла кореспонденту «Міської Варти» кухар Ольга, сьогодні найпопулярніші серед харків'ян млинці – з сиром і шинкою, а ось з лососем замовляють менше за все. Немов на підтвердження її слів, біля лотка зібралася черга.

Харків'янка Марина Озерна замовила собі млинець з ікрою. Кухар Ольга при ній же плескає рідке тісто на розжарене коло: дві хвилини – і млинець готовий. Найдорожчі – з ікрою – по 14 грн, найдешевші – з горіхами, по 5 грн.

Покупець Марина, не відходячи від каси, дегустує ласощі і констатує – дуже смачно. Кухарі компліменту радіють, але стверджують, що рецептура найзвичайніша – молоко, яйця, цукор, сіль, борошно. «Правда, зроблені з любов'ю», – посміхається Ольга.

Ведуча ярмарку Анжела Денисенко розповіла, що свято продовжиться до вечора. Як і заведено – з конкурсами та призами.

«Зараз ось дівчатка млинців більше напечуть, і ми зможемо провести конкурс на найшвидше поїдання млинців. Крім того, влаштуємо конкурс, хто щвидче перенесе млинці від печі на стіл», – розповідає ведуча ярмарку Анжела Денісенко.

ДОВІДКА

Масляниця – святковий цикл, що зберігся з давніх часів. Обряд пов'язаний з проводами зими і зустріччю весни.

Після хрещення Русі Масляниця святкується в останній тиждень перед Великим постом, за сім тижнів до Великодня. Головними атрибутами масляниці є млинці і народні гуляння.










 

comments powered by HyperComments