Тимошенко не дасть грошей на метро Харкова. Все, крапка, будуйте самі!

Микола Кузнецов  |  Середа, 11 березня 2009, 13:40
Прем'єр-міністр Юлія Тимошенко дала доручення головам відповідних міністерств розділити 500 мільйонів гривень, виділених в бюджеті на метробуд, між Донецьком і Дніпропетровськом. Харкову остаточно нічого не дали.
Тимошенко не дасть грошей на метро Харкова. Все, крапка, будуйте самі!

При цьому голова уряду заявила, що в Харкові є власні засоби, але які саме – не уточнила.

Як пояснив керівник ГП «Харківський метрополітен» Сергій Мусеєв, мабуть прем'єр має на увазі підвищення тарифу на проїзд в підземці.

«Наскільки мені відомо, після заяви про те, що гроші повинні бути розділені порівну (між Дніпропетровськом, Донецьком і Харковом, – Авт.), потім була заява, що в Києві і Харкові збільшився тариф на проїзд, тобто з'явилися ефемерні гроші або прибутки, які можна використовувати на будівництво», – сказав начальник метро.

При цьому, за його словами, прем'єр не врахувала того факту, що це неможливо ні юридично, ні фактично.

«Де-юре метро не має ніякого права використовувати ані копійки на будівництво, тому що це окрема державна програма, яка фінансується з бюджетів, а ніяк не з результату господарської діяльності підприємства», – пояснив С. Мусеєв.

«Сама логіка підказує, що брати гроші з людей і використовувати їх на державу – абсурд», – додав він.

При цьому С. Мусеєв нагадав, що і з новим тарифом метро залишається збитковим підприємством.

«Новим тарифом ми виключили загрозу зупинки метрополітену – не більше того. Не до жиру – бути б живу – ось чому дорівнює поточний тариф 1.50 гривні», – впевнений керівник харківської підземки.

Тим часом станція метро «Олексіївська», будівництво якої вже рік як заморожено, виявилася підтопленою. На даний момент більшу частину площі вдалося осушити.

Всі співробітники харківського «Метробуду», окрім сторожа, в неоплачуваній відпустці. Зарплату їм не платять вже більше 7 місяців, існування підприємства під загрозою.

Нагадаємо, 15 січня стало відомо, що Кабінет міністрів має намір виділити на розвиток і будівництво метро в Україні 1 мільярд гривень. В ході обговорення проекту програми соціально-економічного розвитку Харківської області губернатор Харківської області Арсен Аваков повідомив, що на обговоренні бюджету держави з головами міст і облдержадміністрацій 15 січня Юлія Тимошенко пообіцяла змінити бюджет і виділити гроші на будівництво підземки в Першій столиці. В той же час, відзначив Аваков, Ю. Тимошенко пізніше заявила, що до червня 2009 року бюджет переглядатися не буде. Як неодноразово відзначали будівельники, фінансування метро необхідно проводити на початку року, якщо гроші поступають влітку, їх неможливо встигнути освоїти.
 

comments powered by HyperComments