У Харкові створена класна штука, яка «не смердить лікарями»

Костянтин Колесник  |  Четвер, 12 березня 2009, 18:26
Наркоманія, алкоголізм, незапланована вагітність – це лише короткий список проблем, з якими сьогодні підлітки часто залишаються сам на сам.
У Харкові створена класна штука, яка «не смердить лікарями»

Часто молоді люди просто психологічно і соціально не готові поділитися своїми проблемами з батьками і тим більше з сторонніми лікарями і педагогами.

У зв'язку з цим сьогодні на базі комунальної установи охорони здоров'я міської дитячої поліклініки № 14 в Дзержінському районі за підтримки Харківської міськради почав роботу незвичний для нашого міста заклад – «Клініка, дружня до молоді».

Незвичність цього закладу – в підходах і відношенні до пацієнтів, оскільки тут надаватимуть комплексну медико-соціальну допомогу дітям і молоді з питань збереження здоров'я і профілактики ризикованої поведінки, обумовленої віковими особливостями.

Присутній на заході відкриття клініки начальник департаменту охорони здоров'я Ігор Шурма прокоментував доцільність відкриття такого центру для молоді таким чином:

«Над ідеєю створення «Клініки, дружньої до молоді» в Харкові ми працювали з 2006 року. Адже сьогодні у підлітків немає довіри до медицини: дитяча поліклініка асоціюється з батьками, які ведуть тебе за ручку, а в дорослій проблеми підлітка не сприймають відповідним чином. У цій же клініці підлітки мають можливість просто прийти і поговорити про свої проблеми один на один. Підліткові, що звернувся сюди, гарантується анонімність консультацій і лікування. Все лікування в цьому центрі абсолютно безкоштовно», – говорить І. Шурма.

Центр також проводитиме роботу з волонтерами – звичайними школярами, що вирішили допомогти своїм одноліткам розібратися з виниклими проблемами.

«Насправді це класна штука. Адже сьогодні мої однолітки (іноді навіть і я сама) просто не можуть або бояться звертатися зі своїми проблемами до батьків або до лікарів. Відмінність цього центру в тому, що тут все анонімно. І в той же час в домашній обстановці підліткові можуть надати необхідну допомогу, чого не можна сказати про звичайні лікарні. Тут вже з самого початку починаєш відчувати себе затишно, оскільки тут не смердить лікарями», – говорить учень 10-го класу, волонтер Олена Тунік.

Нагадаємо, що Харківські міські власті в особі мера Михайла Добкина надають активну підтримку медичним установам Харкова.

Так, зусиллями міської влади в міській клінічній лікарні швидкої і невідкладної допомоги встановлено два нових сучасних рентгенаппарата з цифровою обробкою зображення і з малими дозами випромінювання. Останнє придбання лікарні – в кабінеті № 4 встановлений апарат Інтегрон SЕ (Україна-Італія) вартістю 750 тис. грн. для прийому ургентних хворих.
 

comments powered by HyperComments