Харків святкує Великдень. Де? Коли? Почому?

Ганна Глебова  |  П'ятниця, 17 квітня 2009, 18:33
Христос Воскрес! Воістину Воскрес! Такими словами вітають один одного православні всього світу в день найбільшого православного свята – Великодня.
Харків святкує Великдень. Де? Коли? Почому?

Цього року Світле Христове Воскресіння – Великдень – православні всього світу святкують 19 квітня. Свято Великодня щороку здійснюється в різні числа місяця, і час його святкування «переходить» по своїй даті, але завжди доводиться на недільний день.

У харківських храмах великодня служба почнеться в ніч з суботи на неділю, а 18 квітня – в суботу ввечері – в багатьох храмах пройде освячення пасок і яєць. О котрій і в яких храмах проводитимуться служби, читайте тут. Нагадаємо, що пряма трансляція святкового богослужіння з Благовіщенського кафедрального собору почнеться на телеканалі «Фора» 18 квітня о 23.30 і продовжиться до 4.00 19 квітня.

Свячені продукти можна буде їсти протягом всього наступного тижня. А от поклопотатися про приготування пасок необхідно вже сьогодні. У Харкові ціна на паски коливається від 20 до 50 гривень. Раніше наш сайт писав де і почому можна купити великаодні кулічи.

Щоб харків'яни без зусиль могли доістатися додому після богослужіння, в великодню ніч в Харкові буде працювати метрополітен. Також в цей час на станції метро «Університет» відбудеться концерт симфонічного оркестру Харківської філармонії. Під час проведення концерту, який триватиме близько години, колії будуть перекриті двома поїздами.

На свята українцям додали вихідних. Так, коли святковий або неробочий день співпадає з вихідним, то цей вихідний переноситься на наступний після святкового або неробочого день. То ж, вихідний в неділю, 19 квітня, переноситься на понеділок, 20 квітня.

У свою чергу «Укрзалізниця» у зв'язку зі святами пустила декілька додаткових поїздів в різних напрямах. В той же час Харківська дирекція «Укрпошти» повідомила, що на час великодніх свят в місті працюватимуть два чергових відділення зв’язку.

Як розповіли кореспондентові «Міської Варти» в прес-службі Харківської єпархії УПЦ, на дев'ятий день після Великодня відзначається поминальный день.

У ці дні в Харкові курсуватиме додатковий трнспорт, а також будуть тимчасово введені нові маршрути, щоб харків'яни змогли без проблем двстатися до цвинтаря.

У поминальні дні родичі покійних можуть замовити священикам, які будуть чергувати на всіх кладовищах, відправити літію, а також залишити записку за упокій покійного.

На 40-й день після Великодня віруючі свяькують Вознесіння Христове, а на 49-й день – Трійцю. Всі свята, пов'язані календарно з Великоднем (а це Вербна неділя, Великдень, Вознесіння і Трійця) теж міняють свою дату і називаються перехідними, або рухомими.
 

comments powered by HyperComments