Вірус нового грипу хочуть навмисно завезти до Харкова

Микола Кузнецов  |  Вівторок, 5 травня 2009, 10:25
У Всесвітній организації охорони здоров’я (ВОЗ) відмовилися іменувати свинячий грип свинячим – люди перестали купувати свинину, фермери – забивати тварин. Тепер новий вірус офіційно називається H1N1.
Вірус нового грипу хочуть навмисно завезти до Харкова

ВОЗ вже заявила про більш ніж 300 випадків захворювання вірусом H1N1 в 11 країнах світу.

В Україні випадків зараження не зафіксувалося, але свиноферми продовжують працювати в закритому режимі пише «Об’єктив».

Харківські науковці запевняють: зв'язок вірусу зі свинями все ж таки є. І додають: готові створити протигрипозну вакцину. Для цього наполягають на ввезенні зразка вірусу до Харкова.

Небезпечний вірус лякає керівництво свинокомбінатів – на фермі під Чугуєвом більше сорока тисяч свиней. Говорять, про безпеку думали завжди. Допустити епідемію – значить, залишити Харків без свинини.

«Такі підприємства, як наше, під постійним контролем обласної ветеринарної служби. Цей жорсткий карантинний контроль, який був у нас при в’їзді, при виїзді, при приході працівників на роботу – він як був, так і залишається. Так що працюємо у звичайному режимі – якихось нестандартних, неординарних заходів ми не вживали», – сказав керівник агрокомбината Борис Данилов.

Жорсткий контроль на кордоні ввели з першими випадками захворювання в Мексиці – імпортну свинину не пропускають, підозрілим в'їжджаючим міряють температуру.

У харківському аеропорту розстелили дезковрики. Для підстраховування утилізують всі без розбору продукти харчування, які є у іноземних пасажирів. Особлива увага – студентам з «неблагополучних» країн.

На протигрипозні заходи Міністерство охорони здоров'я вже виділило п'ятдесят мільйонів гривень. Обласна влада обіцяла допомогти з резервного фонду. Лікарі запасатимуться медикаментами – в основному, звичайними загальнозміцнюючими і препаратами від простуди.

Говорять, вірус відрізняється від звичайного ОРВІ лише частими і серйозними ускладненнями, від яких і гинуть хворі. Для профілактики рекомендують приймати вітаміни.

У Інституті експериментальної і клінічної ветеринарної медицини запевняють, що готові створити вакцину від особливо небезпечного вірусу, але для цього необхідний зразок збудника хвороби. Ввезти вірус на територію країни необхідно, але не так вже й просто. Науковці пояснюють: безпека повинна бути на вищому рівні.

Зараз наукові співробітники інституту працюють в зоні ризику. Для України це Крим. Фахівці говорять: саме на півдні розповсюдження інфекції найімовірніше.

Зразки клітин свиней досліджують на наявність збудника недуги. Учені говорять: поки вірус-мутант не виявлений. Проте харків'яни вже закінчують розробку способів діагностики недуги. Впевнені, що подолати його зможуть у будь-якому випадку.

Вакцину проти пташиного грипу наші учені винайшли за півтора роки – першими на території СНД і одними з перших в світі. Говорять, можна зробити швидше – були б гроші на дослідження. У тому, що джерело вірусу – свині, навіть не сумніваються.

Тим часом напередодні глава Всесвітньої організації охорони здоров'я Маргарет Чен, звертаючись до делегатів спеціальної сесії Генассамблєї ООН по відеозв'язку з штаб-квартири ВОЗ в Женеві, повідомила: число офіційно підтверджених випадків захворювання новим грипом A/H1N1 в світі зросло до 1003.

Згідно прогнозам наукрвців, новий грип може стати причиною смерті більш ніж 7 мільйонів осіб.

Нагадаємо також, що два хворих цим грипом італьянці дивовижним чином одужали, не будучи госпіталізованими.

 

comments powered by HyperComments