У Харкові створили суперзброю – онучку «Катюши»

Микола Кузнецов  |  П'ятниця, 8 травня 2009, 11:54
У Харкові створили першу національну систему ведення залпового реактивного вогню. Фахівці завірили: це абсолютно новий рівень озброєння для нашої армії.http://dozor.kharkov.ua/admin/documents/document.php?pid=1000365
Бабуся може пишатися онучкою

Майстри авторемонтного заводу і конструкторського бюро імені Морозова удосконалили ракетну установку «Катюша» часів Великої Вітчизняної війни.

Ракетна установка «Катюша» – знахідка Великої Вітчизняної. У цьому сходяться історики і розробники військової техніки. Після війни її модернізували – система почала називатися «Градом».

Раніше «Град» працював на базі російської машини «Урал». За останні двадцять років в конструкції нічого не мінялося, розповіли майстри сто десятого автомобільного ремонтного заводу – установка застаріла фізично і морально.

Харківським інженерам вдалося створити супербойові машини, що не дають осічок, під грифом «стовідсотково український продукт». Перша установка вже готова.

«Відрізняється автомобільною базою – раз, відрізняється скорострільністю – два, проходимістю – три, ефективністю використання – чотири, ціною – п'ять і сучасними методами ведення бойових дій – от так!» – розповів директор 110 автомобільного ремонтного заводу Валерій Корецький.

БМ-21 поставили на базу українського «КрАЗа». Майстри розповідають: тепер не влучити в ціль майже нереально, тоді як раніше снаряди були практично некеровані. Дальність попадання ракети – сорок кілометрів. Система супутникового наведення використана вперше. При всій унікальності і новизні бойової машини коштувати вона буде менше своїх попередниць, хоча теж є дорогою бойовою машиною.

«Будь-який гвинтик, який можна побачити на цій установці, початкова його ціна – від 100 доларів. Це маленький гвинтик! А про вартість установки ви можете здогадатися самі», – розповів начальник виробництва заводу Олексій Горобець.

Тільки вогнева система машини коштує близько ста тисяч доларів, бази приблизно в чотири рази дешевше. Проте, запевняють на заводі, на техніку вже є замовлення. Основний покупець – Міноборони України, але машини збираються відправляти і на експорт. Кому – поки тримають в таємниці.

Нагадаємо, Міністерство оборони і Міністерство фінансів затвердили паспорт бюджетної програми, яка передбачає модернизацію танків Т-64 до виду БМ «Булат» в Харкові.

У 60-х роках минулого сторіччя в Харкові була створена комп’ютерна система керування наддалекими балістичними ракетами, що дозволяють при запуску з території СРСР вразити будь-яку ціль в світі.

 

 

comments powered by HyperComments