Скоро у Харкова з'явиться власна кіностудія (ФОТО)

Анастасія Маніна  |  Понеділок, 18 травня 2009, 09:58
Поштовхом для створення в Харкові школи режисури пітерського зразка стало те, що велика кількість талановитих харків'ян були вимушені їхати для здобування освіти в області режисури до Росії.
Харківський бузок

Про це розповів на прес-конференції з нагоди відкриття міжнародного кінофестивалю «Харківський бузок» російський кінорежисер і член жюрі феста Володимир Фокін.

«У Харкові має виникнути своя кіностудія, місто на це заслуговує», – сказав він.

На думку В. Фокіна, Харків завжди був культурною столицею України і саме звідси до Росії приїжджають багато талановитих акторів і режисерів.

«Харків був і залишається культурним центром України, тут завжди була багато роботи для КДБ. Проте зараз існує гострий брак спілкування між російськими і українськими кінематографістами. Причиною тому – нагнітання обстановки політичними силами обох країн. Коли ми приїжджаємо до України або наші українські колеги до Росії, то просто не можемо наговоритися. На свій сором, ми мало знаємо про те, що відбувається в Україні. Ситуацію потрібно виправляти», – розповів кінорежисер.

Мер Харкова Михайло Добкін ідею про створення кіношколи гаряче підтримує.

«В принципі, це реально. Повинна бути ще маса супроводжуючих речей, які допоможуть реалізувати цю ідею. Протягом року в Харкові зніматиметься два фільми – з серйозними акторами, серйозними режисерами. Хто б міг подумати? Але це відбулося!», – сказав М. Добкін.

Мер Харкова також впевнений, що міжнародний кінофестиваль в Харкові зробить свій внесок до майбутнє кінематографа в першій столиці. У оргкомітеті сподіваються: подія для міста стане щорічною і традиційною. І вже в недалекому майбутньому «Харківський бузок» розцвіте в світових масштабах.

На питання журналістів про те, який критерій при відборі фільмів на фестиваль був основним, відомий кінорежисер і сценарист Алла Сурікова відповіла, що це був, безперечно, талант.

«З майже 50 кінострічок в конкурсну програму потрапили 12 фільмів. Стрічки харківських кінематографістів – основна частина всієї програми фестивалю. Також ми організували показ позаконкурсних картин санкт-петербургскихрежиссеров. Ми розуміємо, що Харків і Пітер – це два різних рівня і талант тут ні при чому. Основна проблема – в браку спілкування молодих авторів з майстрами кіномистецтва», – сказала А. Сурікова.

Нагадаємо, на масштабний кінофестиваль «Харківський бузок», який пройде в Першій столиці 15–19 травня, намічено близько півтора десятки заходів – творчі вечори, майстер-класи і, зрозуміло ж, показ фільмів.

Фоторепортаж дивіться тут.

 

comments powered by HyperComments