У Харкові оживуть будівництва: суд визнав провину Кабміну

Ганна Глебова  |  П'ятниця, 22 травня 2009, 18:40
Адміністративний суд м. Києва виніс ухвалу про перевищення повноважень з боку Кабінету міністрів по відношенню до органів місцевого самоврядування.
На будмайданчиках знову з'являться люди в касках.

Про це повідомив Харківський міський голова Михайло Добкін.

Мова йде про ухвалу Кабінету Міністрів України від 08.10. 2008 року №923 «Про Порядок прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об'єктів», в якому йде мова про те, що закінчені будівельні об'єкти приймаються в експлуатацію приймальними комісіями, створення яких здійснюється на підставі письмової заяви замовника і низки необхідних документів до інспекції державного архітектурно-будівельного контролю (ДАБК), яка видала дозвіл на виконання будівельних робіт.

Інспекція повинна була розглядати подані матеріали і протягом трьох робочих днів створювати приймальну комісію. До складу її мали входити представники замовника, генеральної проектувальної і генеральної підрядної організацій, страхової компанії (якщо об'єкт застрахований) і інспекції державного архітектурно-будівельного контролю. Згідно порядку, головою приймальної комісії повинен був призначатися представник замовника.

У документі вказувалося, що термін роботи приймальної комісії не може перевищувати 10 робочих днів з дня ухвалення рішення про її створення. На підставі акту готовності об'єкту до експлуатації і рішення приймальної комісії, ДАБК протягом 2 робочих днів з дня його прийняття мала видати замовнику або вповноваженій ним особі сертифікат відповідності.

Проте через те, що до Харківського ДАБКу прийшли деякі одіозні особи, за цей час жоден будівельний об'єкт в місті не був прийнятий в експлуатацію.

За словами Михайла Добкіна, виконком Харківської міської ради неодноразово направляв звернення до Кабміну з проханням відмінити прийняті рішення, але реакції не було.

Проте тепер питання вирішено не тільки формально, але й по суті: окружний суд міста Києва за позовом Харківської міської ради ухвалив рішення, яке підтвердило порушення прав органів месцевого самоврядування з боку Кабміну.

Тепер органам місцевого самоврядування повернено право приймати об'єкти в експлуатацію.

За словами міського голови, з боку Кабміну може послідувати апеляція, але Добкін має намір при особистій зустрічі попросити прем'єр-міністра не робити цього.


 

comments powered by HyperComments