Попереду у Харкова – будівельна яма. Квартир не буде. Ніяких низьких цін

Микола Кузнецов  |  Четвер, 28 травня 2009, 09:24
Ніяких тенденцій і передумов до здешевлення квадратного метра квартири не спостерігається, упевнені в харківській Асоціації «Регіональне будівництво».
Будівельники: Запас до пониження ціни є, але...

Зараз рух на ринку житла в Харкові (показник по трансакціях) складає 15% від торішнього, повідомили представники Асоціації на прес-конференції 27 травня.

В той же час керівник МКДУ Дмитро Кутовий відзначив, що «на ринку з'явилися, як говорять англійці, «Green shoots» – зелені паростки економіки – невелика тенденція до пожвавлення».

Якщо єдиною метою взимку було бажання якомога дешевше купити валюту і більше її нікуди не витрачати, то зараз у споживача наступає «настрій заспокоєності, відходу від шоку».

За словами фахівців, тепер буде максимально затребувано так зване житло розумної площі – читай, мінімальної Вже зараз, завіряють будівельники, нема пропозицій по малоплощадних квартирах – в жодному з районів міста.

В той же час цього року не було почато жодного будівництва. Тобто «яма» за пропозицією квартир ще попереду, запевняє директор будівельної компанії «Флас» Валерій Левченко.

Президент Асоціації, голова правління АТ трест «Жілстрой-1» Олександр Харченко підкреслив, що жодна з складових ціни квартири не подешевшала – тільки виросла в ціні – транспортні послуги, матеріали (пішли вгору арматура і цемент), газ, зарплати.
«Крім того, у нас немає черги з кваліфікованих каменярів, теслярів. Щоб утримати людей, ми забезпечуємо їх соціально», – відзначив забудовник.

В той же час, як ні парадоксально, запас по зниженню ціни є. Як сказав О. Харченко. 50% від ціни квартири складають не будівельні витрати, а збори перевіряючих і дозвільних установ, інфраструктура, комунікації і так далі.

Зокрема, додаткові витрати потрібні на повне обладнання квартир, але нові господарі в більшості випадків переробляють квартиру зсередини. Якщо відмінити таку вимогу, вже десь можна знизити ціну.

О. Харченко також відзначив: ціну можна було б знизити, якби реально виконувалися всі будівельні закони.

Будівельники також зауважили, що ухвали Кабміну, нібито спрямовані на регулювання будівельної галузі, «носять відверто популістський характер, не виконуються і виконуватися не будуть», і вносятся «мабуть, від нудьги».

На прес-конференції забудовники розповіли також, що Асоціація «Регіональне будівництво», яка об'єднує крупних гравців ринку Харкова, поповнилася новими міцними членами.


 

comments powered by HyperComments