І. Шурма здивував голландців і чехів харківською медициною

Микола Кузнецов  |  П'ятниця, 9 жовтня 2009, 10:12
Харківська медицина працює в умовах хронічного недофінансування — 50-53% від необхідності, повідомив глава Департаменту охорони здоров'я і социальних питань Ігор Шурма на зустрічі з представниками асоціації Євросітіз.
медицина, инновации, харьков

В рамках візиту до Харкова обширної делегації представників асоціації Євросітіз І. Шурма прийняв співробітника Інформаційного центра медіцини катастроф травматологічної лікарні міста Брно (Чехія) Власту Некропілову і медичного фахівця перінатального центру міста Гаага (Нідерланди) Сельму Наактгеборен — Ван Дер Харст.

«Відповідно до 49-ої статті Конституції у нас державна медицина, вона фінансується державою», — підкреслив І. Шурма.

Проте, місто було вимушене виходити з ситуації багато в чому своїми силами. Коли в 2006 році міським головою став Михайло Добкин, в медичній галузі почали впроваджуватися системні креатівні рішення. Зокрема, був виділений окремий профільний Департамент — Департамент охорони здоров'я і соціальних питань. Необхідність в цьому існувала давно: під опікою міської влади знаходиться 1.5 мільйона людей.

«В умовах відсутності медичного страхування навантаження на місцеву владу в медичній галузі стає важкою ношею, і її складно вирішувати», — відзначив глава Департаменту.

Він розповів, як в статусі народного депутата в 2002-2006 роках в парламенті займався питанням закону про медстрахованії, але із-за політичного протистояння необхідні зміни в законодавстві не були прийняті.

Починаючи з 2006 року, розповів І. Шурма, вперше з моменту надбання Україною Незалежності почалося зростання частки фінансування охорони здоров'я у витратній частині міського бюджету. Ця частка в 2006 році складала до 15%, в 2007 — 18%, в 2009 — близько 20%, в 2009 — 23-24%.

Не дивлячись на те, що в бюджетній медицині 72-74% витрат йде на зарплату, муніципалітет на залишки державних коштів, грошей спонсорів та коштів від роботи самих медустанов модернізує і оновлює лікарні і поліклініки.
 
У лікарні № 4 лікуються люди не тільки з Харкова, але і інших міст, в швидкій допомозі працює система GPS (вперше в Україні), тепер вони доїжджають до пацієнта за 7-8 хвилин, йде боротьба за швидкість надання меддопомоги при інфарктах (якщо вкластися в 90 хвилин, істотно підвищується виживаємість і можливість реабілітації), розповів І. Шурма. Він також ознайомив гостей з багатьма іншими іноваціями медичного Харкова.

«Коли ви відвідаєте медустанови, ви побачите одну особливість: на устаткуванні, що куплене і зроблене за муніципальні гроші, послуги надаються безкоштовно – не дивлячись на відсутність медичного страхування», — сказав директор Департаменту.

Є боротьба за здорове харчування. Зокрема, в школи поставляється безкоштовне молоко для першоклашок. Також в Харкові єдина в Україні збережена фабрика дитячого молочного харчування.
 



 

comments powered by HyperComments