Терміново! Харківський «Горелектротранс» стоїть. А Тимошенко замість грошей роздає «цінні вказівки»

Ольга Вороніна  |  Понеділок, 12 жовтня 2009, 10:54
Прем'єр-міністр Юлія Тимошенко, яка під час пікету харків'ян під стінами Кабміну ніяк не відреагувала на мітингуючих, тепер почала роздавати підлеглим вказівки.
горелектротранс, страйк, трамвай

Так, Тимошенко дала доручення прийняти термінові заходи і погасити заборгованість по зарплаті перед співробітниками КП «Горелектротранс» міністрові з питань ЖКГ Олексію Кучеренко, в.о. міністра фінансів Ігорю Уманському, міністрові праці і соціальної політики Людмилі Денісової.

Отримали доручення розібратися з ситуацією і харківські власті — мер Харкова Михайло Добкін і голова Харківської обласної адміністрації Арсен Аваков. При цьому прем'єр-міністр забула уточнити, звідки харків'янам брати для цього гроші, адже Кабмін заборговував «Горелектротрансу» за компенсацію проїзду пільговиків більше 160 мільйонів гривень.
 

У свою чергу, Харківський міський голова Михайло Добкін заявив: «Неможливо вирішити проблеми міського електричного транспорту силами Харкова». Він відзначив, що міський бюджет багато років покривав ХКП «Горелектротранс» різницю між необхідними і реальними компенсаціями замість державного бюджету, проте сьогодні, під час кризи, платити більше 100 млн грн у рік, компенсуючи, замість держави, проїзд пільгових категорій пасажирів, можливості немає.

«Якби нам давали якісь кошти на житлово-комунальне господарство, на інші галузі, які також фінансуються з міського бюджету, то ми, розуміючи складність ситуації, і надалі знаходили б засоби платити замість держави. Але нам і на ЖКГ не дають грошей з держбюджету другий рік підряд: всі комунікації, всі дороги, всі крівлі – все, що робиться в місті, робиться за засоби міського бюджету, за гроші харків'ян.
 

Ми терпіли до останнього. Зараз ми підтримуємо дії трудового колективу. Я розділяю тривогу і незадоволеність харків'ян, але терпіти далі неможливо. Якщо сьогодні зробити крок назад і знайти засоби в міському бюджеті, без зарплати залишаться бюджетники. Тобто проблема відкладеться на тиждень або місяць, але тоді вона стане непереборною – міський бюджет платить зарплати в більш ніж 100 тисяч харківських сімей. Ми не маємо права розбалансувати бюджет. Компенсації за пасажирів пільгових категорій – прямий обов'язок держави. Міський бюджет не може і замість державного бюджету не платитиме – дуже різні можливості. Тим паче, що київському бюджету не так давно подібну проблему Мінфін вирішив», — сказав Михайло Добкін.

Нагадаємо, в п'ятницю, 9 жовтня, співробітники ХКП «Горелектротранс» оголосили безстроковий страйк, пообіцявши вийти на роботу, коли ситуація із заборгованістю буде розв'язана.

 

 

 

 

comments powered by HyperComments