Свинячий грип в Харкові: Шурма розповів, що до чого

Субота, 31 жовтня 2009, 08:54
30 жовтня пройшла нарада керівництва міста, санепідеміологов, головлікарів, повідомив керівник Департаменту охорони здоров'я і соціальних питань І. Шурма.
карантин в україні

За його словами, епідеміологічної ситуації немає. На 18:00 немає причин влаштовувати карантин в Харківських школах і інститутах.

Масові заходи варто відмінити, заявив І. Шурма.

На засіданні, крім іншого, був прийнятий наказ, по якому всі поліклінічні установи міста переходять на режим роботи з 8:00 до 20:00. Вони прийматимуть всіх без виключення, незалежно від району реєстрації, а також іногородніх з інших районів і областей.

У кожній поліклініці буде для таких оглядів обладнаний спецкабінет.

Звичайний режим відвідин хворих (особливо це стосується пологових будинків) скасовується. Просто так прийти і поспілкуватися з хворим вже не можна.

Крім того, місто розгортає мережу консультативних телефонів. У кожну поліклініку міста можна подзвонити по її чергових телефонах і отримати консультацію з 8:00 до 20:00.

З 20:00 до 8:00 в диспетчерському режимі працюватимуть телефони швидкої допомоги, приймального відділення обласної інфекційної лікарні і обласної дитячої інфекційної лікарні.

Для медичних працівників будуть прийняті запобіжні засоби. Зокрема, вони будуть забезпечені противірусними препаратами.

«Епідеміологічних показників для карантину на 18:00 30 жовтня немає. Але ми повинні бути готові і до того, що рано чи пізно ця інфекція з'явиться і в Харкові», – сказав глава Департаменту охорони здоров'я.

Він підкреслив узгодженість дій СЕС, управлінців і головлікарів міста.

Ще 29 жовтня, коли почалися чутки про свинячий грип, вже було скликано перше засідання, щоб вивчити ситуацію.

І. Шурма призвав ЗМІ не гнатися за смаженими фактами і не оголошувати про смерті від свинячого грипу в Харкові. Таких випадків в Першій столиці НЕМАЄ, підкреслив він.

Що стосується паніки в 8-му гуртожитку Юракадемії, де розповсюдився слух про смерть учня від грипу, І. Шурма офіційно і відповідально заявив, що хлопець, про якого йдеться, помер не в Харкові, а у себе на Батьківщині в Донецьку. І його смерть не мала нічого спільного з грипом, ГРВІ або ОРЗ.

Він також призвав громадян у жодному випадку не займатися самолікуванням, подолати сором і носити марлеві маски.

Що стосується карантину в дитсадках і школах, за поточними даними, такої необхідності немає. Більш того, зараз їх закривати не можна, оскільки в місті немає піку захворюваністю ГРВІ і ОРЗ.

Нагадаємо, 30 жовтня на екстреному засіданні Кабінету міністрів було ухвалено рішення про введення карантину у всіх учбових закладах на території України.

За інформацією головного державного санітарного лікаря м. Харкова, у разі підозри на захворювання грипом А/H1N1 громадяни можуть звертатися в епідемстанциі м. Харкова. ТЕЛЕФОНИ, по яких потрібно звертатися, виявивши симптоми свинячого грипу, можна подивитися ТУТ.

comments powered by HyperComments