Українців прагнуть винищити. Але раніш у них зірве кришку

Наталя Кравченко  |  Середа, 9 грудня 2009, 13:55
Проблема антиукраїнізму (українофобія) – одна з форм ксенофобії, почала набувати особливо важких форм за останні кілька років у Харкові.
казан

Це зазначив 9 грудня один із учасників конференції «Прояви національної нетерпимості, антиукраїнізму в Харкові» Кость Черемський, заслужений працівник культури, віце-президент Фонду національно-культурних ініціатив ім. Гната Хоткевича.

Він також додав, що останнім часом іде постійний тиск з боку влади і намагання придушити будь-які прояви українізму, що є порушенням конституційних прав українців. Зокрема, це проявляється в негативному ставленні до історичних памяток, у згортанні навчання українською мовою в середніх та дошкільних закладах освіти, відсутності періодики (і для дітей у тому числі), DVD-дисків рідною мовою тощо.

«Цим витісняються з голів українців рештки українського словникового запасу, які там ще лишилися. Згадаємо приклад американських індіанців, українців так само прагнуть загнати в резервації», - додав Володимир Коваленко, виконавчий голова громадської організації «Українська родина».

На погляд Валерія Дяченка, голови Харківського міського товариства «Спадщина», жодна з ідей Майдану не втілилася в життя, і замість того, щоб наслідувати приклад Польщі та Чехії, керівники яких після повалення комуністичного режиму змогли розбудувати потужні держави, ми, маючи такий потенціал, вимушені пасти задніх. «Нам постійно доводилося виборювати свої права в історії, не зупинимося ми й зараз. Ми – як киплячий казан, який зрештою може зірвати кришку» - підсумував він.
 

comments powered by HyperComments