За кого проголосуєте ви, за «тигрЮлю» чи «кандідатішку»?

Маруся Нецурайчук  |  Понеділок, 28 грудня 2009, 17:33
Відомий мовознавець, член Політради ВО «Свобода» Ірина Фаріон відвідала Харків 23 грудня. У програмі візиту було заплановано презентацію авторських книг «Мовна норма: знищення, пошук, віднова» та «Степан Бандера. Практик, теоретик, містик націоналістичного руху».
ірина фаріон

Зустріч з громадою відбулася у такій агітаційно-презентаційній атмосфері. Хоча це все-таки було відкрите агітзвернення, аніж представлення нових книжок. Пані Фаріон коротко подала нам головні ідеї книжок. Мистецькі переходи між презентаційною розповіддю і різким наголошенням на недолугості цьогочасних кандидатів на пост Президента – все це надавало зустрічі високої тональності і піднесеності. Вживання зменшено-пестливих суфіксів для звертання до Тигіпко (кандідатішка) і Тимошенко (тигрЮля), ще раз показують науковість даного заходу.

Було виголошено чотири концепти, які повністю розкривають глибину поглядів та ідей С. Бандери: концепт Бога, концепт душі, концепт духовності, концепт національної ідеї. Коротко подано життя Бандери і героїчність його вчинків.

Якби людина-філолог захотіла відвідати зустріч з відомим мовознавцем виключно з наукових інтересів, нічого нового б в цій галузі вона для себе не відкрила. Для загального розвитку піде, але не для розкриття широких філологічних обріїв.

Подія безперечно знакова для міста, але через такий разючий «присмак» агітаційної приправи вона втратила первинний філологічний «смак».

Справка. Фаріон Ірина Дмитрівна (1964 р., м. Львів) – український мовознавець і політик. Кандидат філологічних наук, доцент НУ «Львівська політехніка», член Політради ВО «Свобода», депутат Львівської обласної ради (з квітня 2006).

1987 року закінчила філологічний факультет Львівського державного університету ім. Івана Франка. 1996 року захистила кандидатську дисертацію і здобула ступінь кандидата філологічних наук. Нині працює на посаді доцента кафедри української мови Національного університету «Львівська політехніка».

Квітень 2006 – кандидат у народні депутати України від ВО «Свобода», № 3 в списку. На час виборів: доцент кафедри української мови Національного університету «Львівська Політехніка», член ВО «Свобода». Вересень 2007 – кандидат у народні депутати України від ВО «Свобода», № 3 в списку.

Від 2005 року є членом Всеукраїнського об'єднання «Свобода». На виборах до Львівської обласної ради 2006 року була обрана депутатом Львівської обласної ради. Також Ірина Фаріон є членом Політради ВО «Свобода».

Науковий доробок нараховує чотири монографії, 200 наукових статей. Упродовж 1998–2004 років очолює мовну комісію «Просвіти» НУ «Львівська політехніка», є членом наглядової ради Міжнародного конкурсу знавців української мови ім. Петра Яцика, від 1998 року – ініціатор та організатор щорічного мовно-мистецького конкурсу серед студентів та учнів «Мова – твого життя основа». 2004 року стала лавреатом премії імени Олекси Гірника.

Виховує дочку Софію.


 

comments powered by HyperComments