Січневий мороз знищив у Харкові всі політичні амбіції (ФОТО)

Маруся Нецурайчук  |  Понеділок, 25 січня 2010, 11:09
Зранку 23 січня у рамках акції «Дніпро єднає Україну», приуроченої до Дня Соборності України, молодь Харкова провела символічний захід біля пам`ятника Шевченку.
день соборности, шевченко, акт злуки

Настав, нажаль, той час, коли більшість просто вже не обізнані у своєму минулому. З історії відомо, що 22 січня 1919 року у Києві на Софіївській площі відбулися урочисті збори, на яких був проголошений акт Злуки (об’єднання) українських земель, засвідчений Універсалом про об’єднання УНР і ЗУНР в єдину Велику Україну.



З історії-то це відомо, але, як показує досвід сьогодення, відомо далеко не всім. Простіше кажучи, ми забуваємо своє минуле, свою історію і стаємо пасивними. То ж про яке єдине майбутнє можна говорити на разі?

Іскра усвідомленості своєї неподільності досі горить завдяки молоді, яка знає свою історію, бачить ситуацію сьогодення і розуміє чого хоче досягти у майбутньому.


Так 23 січня 2010 року було проведено акцію до Дня Соборності України «Дніпро єднає Україну». Ця подія була загальноукраїнського масштабу. У ній приймали участь Одеса, Львів, Дніпропетровськ і, звичайно ж, Харків.

Через сильний мороз до пам’ятника Шевченку прийшло дуже мало людей. Але ті, що з’явилися, знали для чого вони там. Січневий мороз знищив всі політичні амбіції, і представники декількох молодіжних організацій («Молода просвіта» , «Час Змін», «Спілка української молоді») та просто прихильники національної ідеї символічно  взялися за руки (при цьому тримаючи назву певної області) і об’єднали Україну зі словами «Разом назавжди!». Наприкінці «об’єднана Україна» заспівала Гімн.

Все дійство пройшло мирно, не мало жодних політичних переконань. Це був патріотичний, об’єднавчий захід. І приємно що на запитання міліціянтів «что ви тут стаїтє, что атмєчаєтє», молодь відповіла просто: «Ми пам’ятаємо свою історію і святкуємо своє свято».


Нагадаємо,  22 січня у парку Шевченка біля пам'ятника Кобзареві зібралися патріотично настроєні харків'яни, щоб відзначити День Соборності України.

comments powered by HyperComments