Подвиг мужності: людина, що не має рук, малює картини (Фото)

Титаренко Жанна  |  Середа, 17 лютого 2010, 15:35
Як людина без обох рук може малювати картини? Погляньте на портрети і пано харківського художника Петра Вітренка та переконайтеся в тому, що це реально.
вітренко

Не маючи медичних протезів, художник затискував олівець або пензель між ліктєвими суглобами і створив 121 картину.

Персональна виставка митця «Сповідь життя» відкрилась 9 лютого у Харківському обласному центрі народної творчості. Вона буде тривати до середини травня поточного року.



Довідка. Петро Вітренко народився 1червня 1932р. в селі Пильне Харківської області. Малюванням митець захоплювався ще з дитинства.

У 1943 році він підірвався на міні і залишився без обох рук і однієї ноги.



У 1959 році в Пирятинському будинку інвалідів Вітренко почав малювати картини. Це були копії з творів відомих художників.

Неодноразово вступав до художнього училища як у м. Харкові, так і Дніпропетровську. Однак приймальні комісії не брали документи через відсутність медичної довідки форми 286.



Але завдяки своєму нестримному бажанні малювати, Петро Вітренко все-таки вступив в харківське художнє училище.

Після закінчення училища в 1966 році працював художником у живописному цеху харківського художньо-виробничого комбінату Художнього фонду України, де понад 23 роки займався оформленням плакатів, малював пано і портрети.



Петро Вітренко брав участь у виставці майстрів інвалідів у м. Києві(1997р.), та персональній(1998р.)

П. І. Вітренко – заслужений художник України (2000р.), нагороджений дипломом «Майстер – золоті руки» та іншими грамотами.
 

comments powered by HyperComments