Акція по врятуванню Боммера стала темою громадського тренінгу

Титаренко Жанна  |  Середа, 17 лютого 2010, 15:59
Що ми можемо зробити для захисту власних та громадських інтересів, зокрема, у м. Харкові?
Акція по врятуванню Боммера стала темою громадського тренінгу

Як визначити відповідальну посадову особу до даної проблеми, форми звернень, інформаційний тиск та методи прямої дії на владу. Обговорення громадських проблем м. Харкова в дискусійній формі.

Лекція-тренінг відбулася декілька днів тому в приміщенні книгарні «Є», за ініціативи всеукраїнської молодіжної організації «Фундація Регіональних Ініціатив»

Саме на цю тему відбулась лекція-тренінг. Щоденно ми стикаємося з байдужим ставленням більшості людей до нагальних громадських проблем. Представник „ФРІ” Євген Демченко почав свій виступ саме з таких прикладів. Хтось скаржиться, що не прибрана вулиця, комусь невчасно надали медичну допомогу тощо. «А що я можу зробити?» - чується у відповідь від людей.

На тренінгу розглядалися позиції активних громадян і було запропоновано дієвий план, щодо змін нашого оточення. Присутні навчилися чітко, точно, уникаючи глобальності обирати мету.

Досліджувати проблеми вчилися на прикладі велодоріжок у м. Харкові. Припустили що для невеликої групи людей – це є вкрай необхідно і важливо. Якщо від влади вимагати вело доріжки по всіх вулицях – це ні до чого гарного не приведе. Необхідно подумати де саме можливо їх створити, щоб вони не заважали автомобільному рухові, яка буде їх протяжність і скільки для втілення цього проекту треба коштів. Таким чином присутні зрозуміли, як треба виконувати моніторинг і аналітику проблеми. 

У плані дій визначали тих хто має компетенцію вирішувати дану проблему, прораховуючи свої кроки послідовно і дотримуючись цього, бо як то кажуть: «З плеча не стартують».

Присутнім нагадали форму звернень до  суду, прокуратури, СБУ, чиновників (або вплив на одного через іншого) та кампанію інформаційного тиску через мітинги, збір підписів, висвітлення даної події ЗМІ, страйки тощо.

Ультиматум та кампанію прямої дії розглядали на прикладі акції «Врятувати Бомер».

У висновку зауважили, що якщо вище перераховані кроки  не дають результату, тоді треба заважати роботі влади. Наприклад: зібрати перед їх кабінетами черги з однаковими заявами чи скаргами. Перемовини і угода обов’язково будуть і необхідно зробити цю угоду письмово!

Завершальним етапом було визнано громадський контроль, який полягає у постійному слідкуванні за владою, щоб рішення не було зміненим.
 
Один із представників громадської організації „Поступ” Тарас Фастівець зауважив, що владі дійсно набагато легше працювати з активним населенням.
Захід продовжили  дебати між присутніми і ведучим.  На останок довели, що дійсно, влада повинна перебувати в таких умовах, щоб їй  важко було б робити щось проти волі народу. Що дуже важко приводити до цих обов’язків людей з високими духовними цінностями і не треба впадати в відчай, якщо це не вдається. Що кожен народ заслуговує ту владу, яку обирає сам і лише активне населення і діяльність громадських організацій можуть контролювати владу. 

«Не шукай серед своїх сусідів, а ні друзів, а ні ворогів, бо рано чи пізно станеш їх рабом. Якщо потрібна допомога, звертайся до своїх, - до українців», - сказав Євген Демченко і попрощався з присутніми.
    
 

 

comments powered by HyperComments