У Харкові обговорювали, як повинна опозиція співпрацювати з владою

Жанна Титаренко  |  Вівторок, 30 березня 2010, 16:52
Сьогодні, 30 березня у прес-центрі “Майдан Свободи” відбувся круглий стіл на тему “Якою має бути українська опозиція?”. В обговоренні взяли участь: Ігор Поліщук, Валентина Куть, Віталій Мельняренко і Олександр Романюк.
У Харкові обговорювали, як повинна опозиція співпрацювати з владою

Обговорення розпочалося з проблематики функцій, які має виконувати опозиція. Ігор Поліщук наголосив на тому, що опозиція повинна виконувати контроль за владою, критикувати дії влади, і взаємодіяти з нею, весь час шукаючи компроміси і альтернативи.

Валентина Куть ознайомила з правовою базою коаліції. За її словами: в Україні була прийнята німецька модель опозиції, згідно з якою, комітети з питань контролю фінансів, свободи слова тощо, мають належати саме опозиції. Валентина Куть висловила своє обурення тим, що Верховна Рада України не дає цих прав, посилаючись на те, що в Європі не в усіх державах є опозиція, і незрозуміло взагалі хто має бути суб’єктом опозиції, а в Конституції України нічого про опозицію не прописано.

Продовжуючи обговорення, Віталій Мельняренко зазначив, що на місцевому рівні політизація господарського процесу неминуча, але уявити і передбачити дії опозиції як на місцевому, так і на державному рівні дуже складно.

Олександр Романюк дав зрозуміти, що без опозиції не може існувати демократії. На його думку, модель опозиції, яка була зарегламентована попередньою Верховною Радою, може бути корисна лише для тих держав, де є двопартійна система влади і там, де міністри можуть бути одночасно депутатами. За словами Олександра Романюка, для того, щоб опозиція була дієвою, необхідно, щоб в державі забезпечувалась свобода ЗМІ, позапартійність або нейтральність правоохоронних органів та дієва судова і виконавча влада. На думку Олександра Романюка, в Україні виконується лише перша з вище наведених умов і то неповністю.

При обговоренні призначення на посаду міністра освіти України Дмитра Табачника, промовці зазначили, що ця подія призводить до консолідації сил опозиції. Була також згадана передача Сахалінського (одне з харківських родовищ) нафто-газового родовища в приватну власність, але Ігор Поліщук, наголосив на тому, що дії влади критикувати ще рано, і треба це робити не раніше, ніж через сто днів, після її призначення.

Промовці зійшлися на тому, що опозиція і влада мають різні економічні і геополітичні моделі, і вони зовсім не прагнуть налагодити співпрацю між собою, бо влада не задекларувала свою програму співпраці з опозицією і навпаки теж. У таких умовах не може бути альтернатив і розумної співпраці, бо дії Партії Регіонів і БЮТ є деструктивними.

У якості опозиції на місцевих виборах, експерти бачать Арсена Аракова, за тієї умови, що він згуртує навколо себе розпорошені сили і спрямує на цей проект всі свої медіа ресурси і кошти. Але Валентина Куть, наголосила на тому, що на політичну арену перед виборами до місцевих органів влади, вийдуть окремо від Партії Регіонів комуністи, і вони будуть намагатися утворити ще одну опозицію, без співпраці з БЮТ.

comments powered by HyperComments