За дві доби до відкриття скасовано проведення конкурсу гри на українських народних інструментах

Субота, 17 квітня 2010, 16:32
Усього за дві доби до відкриття Міністерство культури і туризму України раптово скасувало проведення V Міжнародного конкурсу виконавців на українських народних інструментах ім. Гната Хоткевича, що мав проводитися в Харкові від 18 по 27 квітня 2010 року. На цей конкурс, який вважається єдиним в Україні професійним конкурсом виконавців на народних інструментах, що здобув світове визнання, очікувалося прибуття понад 200 виконавців, членів журі та гостей з України, Канади, Росії, Франції, Німеччини, Білорусії, Молдови.
За дві доби до відкриття скасовано проведення конкурсу гри на українських народних інструментах

Згідно з установчими положеннями, Міжнародний конкурс виконавців на українських народних інструментах ім. Гната Хоткевича проводиться в Харкові щотрироки спільними зусиллями Харківської обласної держадміністрації, Харківської міської ради, Харківського державного університету мистецтв ім. І.П.Котляревського, Фонду національно-культурних ініціатив ім. Гната Хоткевича, Міністерством культури і туризму України й присвячується пам’яті видатного діяча української культури, композитора, виконавця-бандуриста, педагога, письменника, драматурга, актора, режисера, фольклориста і громадського діяча Гната Мартиновича Хоткевича (1877-1938).

Незрозуміла кваплива відміна посадовцями Міністерства культури і туризму V Міжнародного конкурсу виконавців на українських народних інструментах ім. Гната Хоткевича, що вважався своєрідною візитівкою Харківщини і сприяв підвищенню культурного рейтингу та міжнародного авторитету України у світі, вже викликала обурення конкурсантів, членів журі та гостей конкурсу. Скандал, що набирає обертів, пов’язаний, передусім, із психологічним травмуванням конкурсантів, які довгий час готувалися до цього високопрестижного заходу, неможливістю для багатьох учасників навіть повернути вартість проїзних квитків, а для спонсорів – компенсувати вже вкладені в підготовку до конкурсу чималі фінансові ресурси.

За телефонограмою начальника управління мистецтв і освіти Міністерства культури і туризму України п. Олександра Журавчака причиною скасування V Міжнародного конкурсу виконавців на українських народних інструментах ім. Гната Хоткевича в Харкові є відсутність бюджетного фінансування премій переможцям та забезпечення гонорарами членів журі конкурсу. Проте, на думку директора конкурсу п. Костянтина Черемського, раптова відмова від заходу, який було підготовлено в Харкові практично за відсутності державного фінансування (альтернативою стала масштабна спонсорська допомога на всіх етапах підготовки), має чітке політичне спрямування.

Адже, ліквідація конкурсу, що підтримував професійне виконавство на українських народних инструментах, неодмінно призведе до падіння інтересу серед молоді до вивчення народного музичного інструментарію, сприятиме формуванню комплексу меншовартості серед музикантів відповідних спеціалізацій, нарешті, завдасть чималої моральної шкоди світовому українству. Загалом, на думку К. Черемського зрив посадовцями Міністерства культури і туризму України V Міжнародного конкурсу виконавців на українських народних інструментах ім. Гната Хоткевича у Харкові суттєво підриває міжнародний авторитет нашої держави в царині культурного розвитку, викликає зневіру української громадськості (у краї та в діаспорі) у чинне керівництво України.



 

comments powered by HyperComments