Харків’яни вшанували репресованих українців

Жанна Титаренко  |  Неділя, 16 травня 2010, 17:36
Сьогодні, 16 травня по всій Україні відбулися заходи, присвячені вшануванню пам’яті жертв політичних репресій. Зокрема, у Харкові заходи пройшли біля пам’ятника репресованим кобзарям, що знаходиться в самому центрі міста в парку ім.Т.Г.Шевченка.
Харків’яни вшанували репресованих українців

Очолив захід єпископ Харківський і Богодухівський Лаврентій Української Православної Церкви Київського Патріархату (УПЦ КП), який відправив панахиду за всіма жертвами комуністичних репресій. Владика Лаврентій звернув увагу на те, що пам’ять про репресованих потрібна нам, живим, для того, щоб ці події в Україні більше ніколи не повторилися. Біля пам’ятного знаку також зібралися талановиті музиканти, які виконали ліричні мелодії і наспіви на українських народних інструментах.

Очільники громадських організацій і партій українського національного спрямування (“Наша Україна”, ВО “Свобода”, ГО “Поступ”, Братство ОУН-УПА та деякі інші) вкотре нагадали про небезпеку діяльності чинної в Україні влади, аргументуючи, не лише загальними міркуваннями, а й конкретними фактами, зокрема діяльності п’ятої колони в сучасній Україні.

Голова ХОО ВО "Свобода" зауважив на тому, що чинна харківська влада чергового разу формально відбула свій номер біля пам'ятнику кобзарям, залишивши квіти і відразу пішовши геть. 

Колишній перший голова обласної організації Народного Руху України Володимир Пасічник зробив наголос на тому, що промосковські сили в Україні ведуть шалений наступ на всі українські здобутки невеликого періоду незалежності нашої держави. Зокрема на його адресу в телефонному режимі та в листах містяться погрози зі "щирими" побажаннями залишити цей світ тощо. Також в Харківській області на хрестах жертвам совєтського голодомору з'являються різноманітні написи, що принижують пам'ять жертв комуністичного геноциду.

Базуючись на ідеї про "незаконне встановлення" продовжується і війна проти українських пам'яток, що з'явилися в нашому місті після проголошення незалежності України. Тож, підсумовуючи загальну думку мітингу, можна сказати, що той відкат в "світле" минуле, який зараз відбувається в Україні, може потенційно загрожувати поверненню часів політичних репресій.

А найцікавішим є те, що якраз прямо в цей день, безпосередньо перед початком проведення вищезгаданого жалобного заходу, весела компанія у складі місцевих владних очільників Добкіна, Кернеса та інших  відкривали алею з чотирьох відбитків долонь відомих діячів мистецтв тощо. Таке співпадіння у часі цих двох заходів свідчить про те, якою хворою та розколотою є наша країна та місто, коли в день Всеукраїнської Жалоби деякі недолугі людці наважуються світити своїми обличчями будь-де, лише не там, де вшановується пам'ять наших репресованих попередників.





 

comments powered by HyperComments