Харків’яни провели творчий вечір до дня перепоховання Тараса Шевченка

Жанна Титаренко  |  Четвер, 20 травня 2010, 12:03
Більшу частину програми зробили учні. Вони заспівали українські пісні, а також вірші Тараса Шевченка, які було покладено на музику його послідовниками. Захід проходив в Українському Культурному Центрі “Юність”, а спонсором подарунків була канадійська діаспора, яка налічує понад один мільйон українців. Саме від них учасники заходу і отримали цікаві збірки віршів, але не самого Тараса Шевченка, а й інших письменників, які долучилися до відродження української мови і культури.
Харків’яни провели творчий вечір до дня перепоховання Тараса Шевченка

Захід супроводжувався розповіддю про життєвий шлях Тараса Шевченка. Емоційне сприйняття підсилювалося виконанням його віршів. З особливою виразністю продекламував вірш “Сон” Тараса Шевченка Владислав Крутільов. Потім до нього приєдналися Черепахіна Настя і Купіна Настя і виконали уривок з твору “Плач Ярославни”. 

Особливо вражаючою була гра харківського композитора Ярослава Лейбука, який створив ноти для саксофону і фортепіано для твору “Ой у лузі червона калина”. 

Всі страждання Тараса Шевченка намагалася передати у своїй власній композиції Лариса Домник. Вона створила музичну поему і назвала її “Повернення на Україну”. Музичний настрій мелодії часто змінювався з сумного на веселий і передавав усю драматичність подій того часу, в який жив Тарас Шевченко. 

Глядачі заходу були дуже активними і намагалися якомога більше підтримати виконавців. Коли вийшов співати народний хор УКЦ “Юність” (керівник Іван Зозуля), то ввесь зал стояв і співав “Заповіт” Тараса Шевченка та інші його вірші. Слова знали майже всі присутні. Такі сильні знання творчості Шевченка просто вражали. Звісно, що оплесків для виконавців теж не бракувало. 


 

comments powered by HyperComments