Літературний музей провів захід до 100-ліття від дня народження о. Сарми-Соколовського

Жанна Титаренко   |  Четвер, 20 травня 2010, 12:31
Захід проводився у УКЦ “Юність” після вечора, присвяченого творчості та черговій річниці перепоховання Тараса Шевченка. Крім Літмузею організаторами заходу були Харківсько-Полтавська єпархія УАПЦ на чолі з архієпископом Ігорем (Ісіченком) та Крайове Братство Апостола Андрія Первозваного. Глядачі мали можливість побачити отця Сарму-Соколовського на відео і почути його голос. Все це супроводжувалося численними розповідями про його життєвий і творчий шлях.
Літературний музей провів захід до 100-ліття від дня народження о. Сарми-Соколовського

З Тарасом Шевченком Сарму-Соколовського пов’язувало те, що він намалював 120 портретів Кобзаря і роздарував їх.

Глядачі побачили кадри освячення Сармою-Соколовським пам’ятника УПА в Молодіжному парку Харкова.

З розповідей про життєвий шлях священика Сарми-Соколовського вражаючим є те, що його прадід, дід і батько теж були священиками Української Автокефальної Православної Церкви. Коли Миколі Соколовському було 13 років, його 33-річного батька відповідні органи приїхали з метою заарештувати, але він вже помер від тифу.

Отець Микола Сарма-Соколовський теж був неодноразово заарештований, тричі йому щастило втікати, але його життєвий шлях був вкрай важким і неспівмірним із тими умовами, в яких живемо ми зараз.

Голова харківської крайової організації Спілка Української Молоді (СУМ) Кость Черемський виконав на справжній бандурі одну псалму, яку часто грав Сарма-Соколовський, коли був ув’язнений і тоді, коли йому було дуже важко жити. До речі, у 1929 році Сарма-Соколовський був заарештований саме за приналежність до СУМу.

1941 року Сарма-Соколовський вступив до Організації Українських Націоналістів, про що мав свій виступ представник ОУН Юрій Сорока. У своїй промові він розповів про те, в яких умовах і за які ідеї боролися ці люди.

Оскільки Сарма-Соколовський все своє життя писав вірші, то прийшов на захід і поет, голова обласної філії Фонду культури України Віктор Бойко, який укладав антологію “Слобожанська Яса”. Він зачитав кілька віршів отця Миколи.

Звісно, що всі чекали на виступ архієпископа Ігоря (Ісіченка). Він особисто знав Сарму-Соколовського і є його духовним спадкоємцем та послідовником. Владика Ігор висвітлив деякі життєві епізоди цього знаного в Україні культурного і релігійного діяча та помолився за вічний спокій його душі.  

 

comments powered by HyperComments