Про те, на які порушення закону здатна міська влада

Жанна Титаренко  |  Субота, 22 травня 2010, 09:47
За законодавством України (Постанова Кабміну № 1045 від 01. 08. 2006 про порядок видалення дерев), кожне дерево, товщина якого більша за п’ять сантиметрів повинно оцінюватись окремо спеціальною комісією. Тобто воно позначається відповідним чином, його оцінюють (товщину, вік, вартість, хвороби, якщо є, або нема тощо), і лише потім вирішують питання вирубки. В харкiвському парку Горького все по-іншому. Дерева одразу позначали і валили.
Про те, на які порушення закону здатна міська влада

Так, міська влада дала на це дозвіл, але міська влада не пише закони, і тому повинна підпорядковуватись тому, що ухвалює Верховна Рада України. На вимогу журналістів і представників громадської організації “Ми – харків’яни” показати всі документи, з’явився один пан, назвати своє ім’я він відмовлявся, але за словами людей – це був директор комунального підприємства "Харків Зеленбуд" з прізвищем Блуд (на фото). Він показав якусь ксерокопію, але там не було дати закінчення робіт у Парку Горького, крім того, цей аркуш паперу показали і швидко заховали, не давши прочитати повністю і сфотографувати.

Інші представники влади, які час від часу з’являлися в Парку Горького теж відмовлялися називати свої імена і прізвища. Більшість лісорубів працювала без форми та навіть, без мінімального захисного спорядження. Тирса від розпиляних дерев летіла їм в очі, тому вони працювали наполовину з заплющеними очима. Їм навіть прозорих захисних екранів для обличчя не видали.

 

Такі цінні породи дерев як акація, бересток, сосна тощо, розпилювали впоперек на маленькі частинки. Таку діяльність робітники пояснили тим, що вони пиляють на такі частини, щоб можна було їх якомога швидше підняти і вивезти. Звісно, що ці дерева, які на жаль, уже не повернеш, треба було б везти на меблеві фабрики, бо з них можна зробити прекрасні меблі, а так... Гілки, які не є дуже товстими перекручували на тирсу, яку вітром розвівало по території парку. Але тирса в наш час теж є доволі цінною сировиною, яку пресують і виготовляють меблі, утеплюють підлогу тощо. Таке господарювання, як у Парку Горького є злочинним і варварським.

Звісно, що міліція не захищала ліс. Молоді юнаки з різними званнями ходили по парку, інколи допомагаючи лісорубам, а не людям, які прийшли захищати ліс. Коли били по-звірячому Євгена Соловйова і Юрія Кальченка, то на ці нелюдські крики жоден правоохоронець не прийшов на допомогу.

А ось номера тієї техніки і вантажних машин, що там були: АХ 6589 ВА та АХ 6062 ВХ (газелі, на яких було привезено лісорубів), АХ 8852 АМ (легковий автомобіль), АХ 0251 А1 (вантажівка), 01742 АХ, 03988 АХ, 18202 ТМ, 12907 ТН, 12704 ТН, 01608 АХ, ТО02164 та (..... не видно)1162 (це трактори, які використовувалися при роботі). Ті, хто займався цією чорною вирубкою парку, будуть ще відповідати перед законом, бо вони є співучасниками злочину.  

 

comments powered by HyperComments