На Харківщини розпочав діяти проект неформальної освіти – «Вільна школа»

Понеділок, 7 червня 2010, 18:43
6 червня у м. Харків розпочав своє існування проект "Вільна школа" за сприянням Харківських обласних організацій Молодого Народного Руху, Молодіжного об’єднання народних дипломатів та Народного Руху України. Керівником проекту стала . Першою освітньою програмою школи став тренінг з управління кар’єрою, який відвідали представники ХОО МОНД та МНР. Це тільки перший крок у розвитку школи. У липні, за підтримки "Майстерні громадської активності" планується провести серію одноденних тренінгів з прав людини: "Твої права в теорії та на практиці".
На Харківщини розпочав діяти проект неформальної освіти – «Вільна школа»

Як зазначила, керівник проекту, Катерина Болдирєва: «Необхідність відкриття "Вільної школи" визрівала давно. За останні 20 років питання неформальної освіти молоді стало актуальним у всьому світі. Адже її головна мета - підготовка молоді до самостійного життя. В сучасних умовах формальна освіта втрачає свою монополію, тому що не надає 100% гарантії інтеграції на ринку праці. Неформальна освіта - це та сила, яка послаблює цю монополію, пропонуючи альтернативні форми освіти і новий зміст, допомагаючи людям пристосуватись до постійних трансформацій суспільства. Суспільство стає все більш дуалістичним. З одного боку, пропагандується демократія і відкритість, з іншого - культивується національна самобутність та догматизм у релігійних, сексуальних, гендерних питаннях. Формальна освіта не завжди вчить способу існування в таких умовах та рідко формує компетенції та особисті якості, необхідні сучасному громадянину. Питання освіти - питання політичного характеру. Дебати та резолюції з розробки національних навчальних планів в останні роки буквально заполонили освітню політику. Рішення найчастіше приймаються вузьким колом людей. Неформальна освіта, навпаки, передбачає більш гнучкий підхід до процесу освіти, забезпечуючи активну участь учасників у формуванні освітніх програм.»

Підбиваючи підсумки, голова Харківської обласної організації Молодого Народного Руху Павло Куц зазначив, що подібні проекти є вкрай необхідними на сьогоднішній день. ХОО МНР спільно ХОО МОНД будуть постійно реалізовувати даний проект і в подальшому ми будемо долучати до нашої школи, як можна більшу кількість молодих харків’ян.

Також учасники школи були проінформовані про діяльність Комітету захисту України на Харківщині, до якого входить обласна організація Молодого Народного Руху, і одноголосно підтримали ідею «зеленого» референдуму. Крім того присутні дізналися про те, що на Харківщині відбудеться створення Молодіжного Руху «СПРОТИВ» та ознайомились з меморандумом такого руху підписаними різними молодіжними організаціями на Всеукраїнському рівні.

 

comments powered by HyperComments