Харків’яни об’єднують зусилля і організовано планують українізацію міста та проведення заходів до національних свят

Жанна Титаренко  |  Середа, 9 червня 2010, 21:14
У приміщенні громадської організації “Спадщина” 8 червня відбувся круглий стіл, на якому представники різних українських громадських утворень обговорили організаційні питання проведення національних свят у Харкові та постійних програм, спрямованих на українізацію Харкова.
Харків’яни об’єднують зусилля і організовано планують українізацію міста та проведення заходів до національних свят

Модератором заходу був Андрій Храбустовський (сайт “Український Харків”). Він запропонував співпрацю всім українським Інтернет сайтам, а також обмін банерами. Представники Спілки Української Молоді запропонували закупити жовто-сині стрічки і роздати їх 1 липня та 24 серпня мешканцям Харкова. Цю ідею також підтримав представник Фундації Регіональних Ініціатив Євген Журер.

Дуже бурно обговорювали ініціативу поширення серед загалу дисків з українською музикою і , можливо, фільмами. Ідея була підтримана.

Представник громадського об’єднання “Поступ” Тарас Фастівець наполягав на тому, аби усі представники громадських організацій українського напряму постійно щодня носили жовто-сині стрічки, замінили мелодії в мобільних телефонах на українські, розмовляли лише рідною українською мовою всюди. За таких умов, потужність українських націоналістів була б доволі відчутною в Харкові.

Співголова і засновниця харківського українського культурно-мовного клубу Вікторія Склярова запропонувала поширювати програми етнотуризму, для того, щоб люди мали реальні можливості познайомитися з історією області, почути гуртовий спів і покуштувати національні страви. Крім цього, в Україні діє доволі цікава туристична програма, яка спрямована на те, щоб кожен охочий, навіть із дуже обмеженою кількістю коштів міг побачити різні терени України. Є домовленість із понад тридцятьма монастирями, у яких туристи можуть безкоштовно проживати і харчуватися, за умов взаємної допомоги по господарству.

Очільники Спілки Української Молоді Кость і Роман Черемські запропонували створити групу юристів, які б могли боротися за права громадян України юридичними і правовими методами, а також захищати уже здобуті історичні пам’ятки і культурні цінності. Найактивніше цю ініціативу підтримав Тарас Фастівець, і зацікавлені цим проектом швидко домовилися про час і місце наступних зустрічей.

Голова Спілки Української Молоді Кость Черемський запропонував не лише захищатися від наступів владних структур на приміщення громадських організацій, пам’ятні знаки тощо, а й першими йти в атаку. Зокрема було розглянуто і одноголосно підтримано ініціативу подати до суду за встановлення в місті Харкові меморіальну дошку місцевому лідеру російських “чорносотенців” Андрію Вязігіну. Цю справу СУМівці вважають виграшною, адже, на їх думку, там є чимало юридичних прогалин в оформленні документів.

Крім наліпок і стрічок планується ряд яскравих музичних і літературних програм, присвячених історичним датам. Але деякі представники громадськості, зокрема, Сергій Гук, пропонували довгострокові програми українізації Харкова і не радили витрачати багато ресурсів на одноденні заходи.

 

comments powered by HyperComments