Порушення закону та екологічної рівноваги у місті Харкові та на його околицях

Жанна Титаренко  |  Понеділок, 26 липня 2010, 14:15
Нелегальний видобуток піску в Жихарі та імовірне забруднення Шатилівського джерела викликають обурення у місцевих мешканців. Екологічна група “Печеніги” досліджує ці проблеми і разом із представниками Зеленого фронту бере участь в акціях протесту, а зокрема пікетах.
Порушення закону та екологічної рівноваги у місті Харкові та на його околицях

На околицях селища Жихар знову відновився незаконний видобуток піску. В 2009 році екологічна група “Печеніги” вже стикалася з цією проблемою і завдяки їх діяльності роботи були припинені. Тепер екологи знову береть участь у пікетах проти нелегальних кар’єрів.

Екологи разом із представниками Зеленого фронту зібрались на узбіччі дороги, якою возять пісок, але на їх плакати водії КаМАзів відповідали нецензурними словами і жестами. Не дочекавшись працівників правоохоронних органів, пікетувальники пішли безпосередньо до самого кар’єру і виявили, що він збільшився в кілька разів. За словами представника екологічної групи “Печеніги” Олега Вяткіна, туди запросто може вміститися невелике село.

Поява екологів на місці незаконно видобутку піску була несподіваною. Коли екскаваторники побачили натовп людей і відеокамери, то почали втікати і скорочуючи шлях їхали просто по молодих соснах.  

Через кілька годин на місце подій приїхала міліція, яку викликали екологи. Заступник начальника Червонозаводського відділку заспокоюючи пікетувальників пообіцяв, що роботи на кар’єрі будуть припинені і більше ніколи не поновлюватимуться. Але екологи не поспішають довіряти словам правоохоронців і продовжують вести спостереження за кар’єром.

Для місцевих мешканців видобуток піску приносить не просто якісь тимчасові незручності, а навіть небезпеку. При найменшому подиху вітру на вулицях здіймаються піщані бурі. Але крім цього, в деяких місцях за кілька днів виникають величезні ями, які нічим не огороджені і не позначені. Тобто людина, яка гуляє в тих місцях має можливість провалитися на 15 – 20 метрів. Небезпечно знаходитися і всередині кар’єру, оскільки його схили не укріплені і техніки безпеки при видобутку піску працівники не дотримуються. За словами екологів, зсув може трапитися в будь-який момент.

Гігантські машини під час робіт і перевезень пошкодили багато молодих сосен. Але в деяких місцях росли дорослі дерева, яких зараз уже немає. Екскаватори з усіх боків наближаються впритул до коренів вікових сосен і загрожують знищенню багатьох дерев.

Близько двох років мешканці селища Жихар намагаються закрити кар’єри. Але їх листи мало допомагають справі. Припинили видобуток піску лише на тих кар’єрах, які наблизились до міського крематорію. Тепер територія кар’єрів розширюється за рахунок лісового масиву.

В інші частині Харкова розпочинається забудова Саржиного Яру. Крім вирубки дерев біля джерела, до якого люди постійно ходять за водою, вже встановлено цинковий паркан з колючими дротами. Площу під будівництво на схилі Саржиного Яру виділила міська влада.

Шатилівське джерело може бути забрудненим. Причиною таких припущень є те, що в Парку Горького, неподалік канатної дороги, у яр скинуто десятки причепів грунту і глини, у яких містяться рештки людських кісток. Місцеві історики кажуть, що в Парку Горького в роки Другої Світової війни ховали не лише вбитих німецьких солдатів, а й людей, які померли від різних інфекційних захворювань. Джерелом небезпеки є не лише людські останки, а й великий об’єм глинистого грунту, скинутого в яр. Внаслідок цього, перекрився потічок води. Із Шатилівського джерела щодня набирає воду близько 5 тисяч людей. Крім цього, таку питну возять у місто і продають спеціальні машини.

comments powered by HyperComments