Бульдозером по німецькому кладовищі - саме так відзначає Харків ювілей побратимства з Нюрнбергом

Ведмідський  |  Середа, 11 серпня 2010, 10:50
У цьому році відзначається 20ти-річчя підписання договору побратимства між Харковом і німецьким містом Нюрнбергом. Крім культурних зв'язків між нашими містами, дійсно, можна знайти чимало спільного. У тому числі є і загальні проблеми. Серед них - збереження зелених насаджень. Але ставлення місцевої влади до думки мешканців міста і їх протестів, з даного питання є діаметрально протилежними. Яскравим прикладом цього є ситуація в "Колезьким саду" в Нюрнберзі та у Парку Горького в Харкові.
Бульдозером по німецькому кладовищі - саме так відзначає Харків ювілей побратимства з Нюрнбергом

На початку 2009 року в Нюрнберзі виник конфлікт, схожий на харківський, - влада запланувала в "Колезьким саду" вирубку. У цьому парку повинні були зрубати 100 дерев, уражених грибком. Для маленького парку це була б суцільна вирубка. Мешканці міста разом із громадською організацією, "Союз Охорони Природи ", вийшли на вулицю, висловили свій протест і зупинили вирубку.

Але, навіть якщо протистояння в Нюрнберзі було таким же жорстким, як і в Харкові, воно не призвело до насильницьких сутичок. Влада міста пішла на зустріч мешканцям, і між ними був укладений компроміс: дерева будуть регулярно піддаватися експертизі, а рубати будуть лише аварійно небезпечні, тоді, коли вони будуть становити безпосередню загрозу для людей.

Учасники переговорів Андре Вінкель від товариства захисту природи і Улріке Гоекен-Хайдл пишаються тим, що їм вдалося настільки демократично вирішити цей конфлікт.

У Харкові ж місцева влада не зупинилися ні перед протестами мешканців міста, ні перед відвертими порушеннями - як національного, так і міжнародного законодавства.

На офіційній зустрічі, присвяченій святкуванню 20-річчю підписання договору про побратимство між Харковом і Нюрнбергом, заступник харківського міського голови Світлана Горбунова-Рубан повідомила, що Харків отримав цього року премію Європи від Ради Європи, і цю нагороду вручатимуть 23 серпня (саме до запланованого відкриття "дороги смерті", що будується у Парку Горького). Також на зустрічі було чимало сказано про те, яким "європейським" став Харків, і як в ньому сповідаються "європейські цінності ". Все це відбувалося у великому залі Нюрнберзькій Ратуші, де одночасно з виступами демонструвалися фотографії з місця незаконної вирубки в парку Горького, а багато мешканців міста, на знак солідарності з захисниками харківського парку, прийшли на захід із зеленими стрічками.
   
Декларування "європейських цінностей" на тлі розгону мирних протестів бензопилами, є дещо дивними. Особливо німецьких політиків і громадських діячів глибоко шокували міркування представників делегації харківської міськради про утопічність прав людини і пріоритетності обов'язків перед правами. І це в Нюрнберзі - єдиному місті в світі, де є вулиця Прав Людини, представлена стовпами з нанесеними статтями декларації про права людини, символізують опори світобудови. І де права людини вважають основою основ не на словах, а в справах.

Особливо цинічно, на наш погляд, виглядає знищення німецького цвинтаря у парку Горького в рік 20-річчя побратимства Харкова та німецького Нюрнберга.

Німецькі газети висловлюють сумніви, щодо того, чи отримала б харківська влада премію Європи від Ради Європи, якщо б тоді було відомо про скандал, пов'язаний з нелегальною вирубкою більше 1000 дерев у міському парку Горького. Також німецька преса вже сумнівається в можливості проведення в Харкові чемпіонату Європи з футболу.
 
У той же час, як підкреслив Бернд Родль, голова товариства побратимства, обов'язковою умовою будь-якого партнерства є те, що воно "не лише постановляється зверху", але і втілюється в життя активно зацікавленими громадянами. Солідарність нюрнбергцев і німецьких журналістів з харків'янами наочно демонструє дійсне побратимство між нашими містами, а не лише між проводами мерій.

comments powered by HyperComments