Новий закон про місцеві вибори дозволяє підкуп виборців у розмірі, що не перевищує 50 гривень

Жанна Титаренко  |  Вівторок, 17 серпня 2010, 16:23
Політологи вже починають обговорювати і критикувати нове виборче законодавство України. Сьогодні в прес-центрі “Майдан Свободи” відбувся круглий стіл, що транслювався в прямому ефірі, під час якого було обговорено новий закон про місцеві вибори. Політологи розцінюють такі законодавчі зміни як політичні технології узурпації влади, прогнозуючи низьку явку виборців і численні фальсифікації.
Новий закон про місцеві вибори дозволяє підкуп виборців у розмірі, що не перевищує 50 гривень

Розпочався ефір, який вів відомий харківський журналіст Віктор Козоріз, нагадуванням про зниклого безвісті головного редактора газети “Новий стиль” Василя Климентьєва, а вже потім учасники круглого столу перейшли до обговорення нового виборчого законодавства. Як уже відомо, нову редакцію закону про вибори було ухвалено 10 липня і вона вже набрала чинності. Коментували нововведення харківські політологи, які читали і досліджували цей новий і достатньо заплутаний закон.

Голова Харківської обласної територіальної виборчої комісії Микола Селезньов заявив, що порівнювати цей закон із попереднім важко, і він значно ускладнює виборчий процес. Крім того, пан Микола звернув увагу на те, що не всі моменти виборчого законодавства прописані чітко. Наприклад, ніде в новому законі не прописано те, хто має відвозити подання членів у місцеві територіальні виборчі комісії до Центральної Виборчої Комісії, якщо подання складається з кількох партій, і чи повинні в документі міститися печатки всіх цих партій. За словами Миколи Селезньова, жодних роз’яснень із додаткових питань, що виникають у ході вивчення нового виборчого законодавства ЦВК поки що не надає. Крім того, пан Микола вважає, що такими шпаринами в законі будуть зловживати, оскільки за таких умов не всі кандидати зможуть зареєструватися вчасно, через неоднозначність тексту закону і короткі терміни подання документів. Микола Селезньов, вважає, що 50 днів – це занадто малий проміжок часу для проведення підготовки до виборів і взагалі розцінює закон як політичну технологію перемоги Партії регіонів.

Валерій Дудко як політолог теж вважає новий закон про місцеві вибори більш політичним ніж юридичним актом. Також пан Валерій зазначив, що тепер у кандидати можуть висуватися лише представники тих партій, які є в парламенті, і лише тих партій, які не є політично слабкими та зареєстровані більше року на день початку виборів. Звісно, що жодна партія не фінансується з державного бюджету і тому кандидат, який іде від певної політичної сили є політично заангажованим, і є велика ймовірність того, що він буде відстоювати інтереси тих, хто оплатить його виборчу кампанію.

Крім того, Валерій Дудко зазначив, що до нового закону про місцеві вибори, Венеціанська Комісія дала 14 сторінок зауважень. На думку політолога, ефективність майбутніх місцевих рад буде прагнути до нуля.

Політолог Галина Куц, вважає що демократія залишиться лише в селі, оскільки там ще дозволяється самовисунення, а в місті легітимність новобраного мера буде слабкою, знову ж таки через його партійну приналежність і заангажованість. Крім того, пані Галина зазначила, що новий закон про місцеві вибори не дозволяє блокуватися слабким політичним силам, а також не можна іти на вибори блоком взагалі.

Ще один місцевий політолог Олександр Романюк вважає новий закон про місцеві вибори кроком назад від демократії. На думку пана Олександра, голова комісії, заступник і секретар можуть бути наприклад від партії регіонів, комуністів і Литвина, а опозиція буде представлена лише членами комісії. Саме через це та низку інших обставин результати виборів матимуть серйозні проблеми з легітимністю.
 

На запитання кореспондента інтернет-видання  “Справжня варта” про те, чи можна за новим виборчим законодавством вносити нових людей до списку виборців у день виборів шляхом голосування членів комісії чи якимось іншим шляхом без рішення суду, Микола Селезньов відповів, що ні. За словами пана Миколи, дільнична виборча комісія має право засідати лише тоді, коли вона зачинена і там немає сторонніх осіб. Але в той же час, за законодавством України ДВК працює з 8 ранку до 20 вечора без перерви, тому тимчасово зачиняти виборчу дільницю в день виборів неможна, а, отже, і внесення в списки виборців якусь особу рішенням комісії не може бути законним.

Пані Галина Куц продовжила обговорення нового виборчого законодавства інформацією про те, що вже ведуться таємні соціальні опитування населення для того, щоб потім краще уявляти як виборчі округи сформувати так, щоб це було вигідно певним кандидатам. Адже в новому законодавстві, як і раніше, немає прописаних чітких меж округів і вони не є постійними. Звісно, що і для самих виборців було б набагато зручніше голосувати весь час в одному виборчому окрузі і на одній дільниці. Крім того, Галина Куц вважає, що перед виборами можуть бути внесені й інші зміни у виборче законодавство, про які політологи зараз навіть не уявляють і не прогнозують їх наслідків.

Наприкінці заходу пан Валерій Дудко зазначив, що нове виборче законодавство узаконило підкуп виборців, оскільки подарунок вартістю до 50 гривень не буде вважатись порушенням виборчого законодавства.
 

comments powered by HyperComments