Харків’яни організували навчання із захисту зелених зон міста

Жанна Титаренко  |  Вівторок, 17 серпня 2010, 18:46
Екологічно-законодавчі тренінги проходять в приміщенні громадського об’єднання “Поступ”. Захисники дерев удосконалюють свою майстерність з проведення акцій протесту проти вирубки зелених зон, а також поповнюють свої знання з екології та права. Допомогти у цій справі харків’янам і поділитися своїм досвідом приїхав директор центру ЕКОН Олександр Карпов.
Харків’яни організували навчання із захисту зелених зон міста

Харків’яни вивчають не лише екологічне законодавство, а й запозичують досвід у боротьбі проти вирубки зелених насаджень у своїх російських сусідів. Олександр Карпов як мешканець Санкт-Петербургу на конкретних прикладах пояснює, яким чином владні структури на законодавчому рівні можуть позбавити мешканців міста їх парків.

Існують різні методи знищення зелених зон міста: або вирубка дерев без жодних документів, а потім оформлення всіх паперів по факту чи якось заднім числом, або ж навпаки скріплюють усі постанови відповідними печатками і потім ведуть чорні роботи. Але другий варіант використовується значно рідше. Саме тому, повинен існувати громадський контроль над тим, коли, де, і на яких підставах вирубують дерева.

Звісно, що долучити кілька тисяч людей до акції протесту було б добре, але така явка в нашому місті є малоймовірною, тому харків’янам доведеться працювати в інший спосіб. Спочатку досліджувати проблему, тобто те, скільки дерев вирубується, в якій частині міста чи населеного пункту це відбувається, які там породи дерев, чи була проведена екологічна експертиза кожного дерева, чи інформували про це місцеве населення, чи були громадські слухання тощо. Тобто завданням захисників дерев має бути максимальний збір інформації, а потім висвітлення цієї події в ЗМІ.

Учасники тренінгу також приділяють значну увагу методиці спілкування із владою і контролю її діяльності. Адже у випадку критики місцевої влади за знищення зелених насаджень міста, її очільники так чи інакше втрачають електоральну підтримку на наступних виборах.

Такі своєрідні заняття проходять у невимушений спосіб, оскільки під час тренінгу присутні можуть перейти до колективного обговорення чи дискусії. Також під час навчання є невеличкі перерви під час яких захисники природи можуть попити чаю з печивом і домовитися про план конкретних дій у Харкові.

Тож, як бачимо, активні харківці навчаються як слід захищати зелені зони міста на законодавчому рівні, а також як ефективно проводити акції протесту, адже це їм доведеться робити вже у найближчому майбутньому. Звідси можна припустити, що перед мешканцями міста стоїть багато нерозв'язаних екологічних проблем, а також те, що вирубка дерев буде продовжуватись і набуде значно більших масштабів. Адже вже зараз час від часу з’являється інформація про те, що лише в районі Олексіївни планують вирубати близько 180 гектарів лісу.  

comments powered by HyperComments