Канадійський бандурист українського походження Віктор Мішалов заспівав для харків’ян українські думи, рапсодії і коломийки

Жанна Титаренко  |  П'ятниця, 27 серпня 2010, 21:08
Цим літом видатний митець Віктор Мішалов дає гастролі по всій території України. У Харкові сьогодні відбувся його 49 концерт цього музичного сезону. Заокеанський бандурист виконав лише ті твори, які не звучать в Україні та Харкові у виконанні місцевих майстрів.
Канадійський бандурист українського походження Віктор Мішалов заспівав для харків’ян українські думи, рапсодії і коломийки

Аутентичний фольклор виконаний на бандурі змушував мимоволі сумувати або радіти, незалежно від віку, уподобань чи настрою слухачів. Гучні оплески підсилювались численними привітаннями і подарунками від різних митців Слобожанщини та Харківської Академії Культури.

Під час концерту Віктор Мішалов час від часу пояснював особливості бандури і прийоми гри на ній. За словами пана Віктора, на бандурі можна виконувати багато творів різного жанру, в тому числі і до 95 відсотків академічного репертуару.
Серед музикантів існує така думка, що бандура на 300-400 років випередила джазову музику. Саме такі слова і прозвучали із уст шанувальників бандури сьогодні.

(Вдячні слухачі)

Такий інструмент як бандура має величезну звукову гаму. Ще в 30-роках харківський бандурист Гнат Хоткевич знайшов на бандурі 1000 комбінацій тризвучного акорду. Саме кілька десятків таких акордів і продемонстрував Віктор Мішалов. Слухачі були просто в захваті від такого звукового діапазону давньої української бандури.

Всі кошти зібрані на благодійному концерті будуть зараховані до Фонду щорічної стипендії “Любіть Україну”, засновником якої є Товариство Українського козацтва ім. Івана Богуна в Австралії.

comments powered by HyperComments