Випускники шкіл вступають не туди куди хочуть, а туди куди можуть

Жанна Титаренко  |  Вівторок, 31 серпня 2010, 14:37
Представник Комітету Виборців України Олександр Тутов під час прес-конференції заявив, що багато студентів з різних причин вступили зовсім не на ту спеціальність, яку б вони хотіли обрати. Але в той же час пан Тутов назвав це нормальним явищем і запропонував вирішувати ці проблеми шляхом отримання другої вищої освіти, або змінювати спеціальність та навчальний заклад на другому чи третьому курсі.
Випускники шкіл вступають не туди куди хочуть, а туди куди можуть

За словами учасника громадської кампанії “За чесний вступ” Романа Малярова, до вищих навчальних закладів цього року було подано більше мільйона заяв. Студентами стало десь 500 тисяч абітурієнтів. Коментуючи такі дані, пан Роман зазначив, що випускники школи часто подавали заяви в кілька навчальних закладів, і багато з них вступили просто туди, куди зуміли, а не туди, куди хотіли. 

“Справжня варта” запитала самих студентів першого курсу Харківського Національного Аерокосмічного університету ім. М. Є. Жуковського про те, чи зацікавлені вони предметами, які обрали для подальшого вивчення, і чи планують працювати за обраним фахом після отримання диплому.

Один із студентів ХАІ Олександр (прізвище прохав не писати) сказав, що дуже хотів стати лікарем. «Але туди великий конкурс», - з жалем розповiдае вiн. Тому хлопець ще намагався вступити на спеціальність “медичне обладнання”. Коли ж там теж не взяли, побіг на “літакобудування”, бо там набагато менший конкурс. Але знову Олександра спіткала невдача. В останні дні його було зараховано на економічний факультет за спеціальністю “маркетинг”.

Є першокурсники, які будуть навчатися там де планували, але таких зовсім небагато.

Крім того, є дивним той факт, що багато студентів харківського педагогічного університету не планують працювати за фахом вчителя.

Коментар редакції “Справжня варта”:

Якщо випускник школи хоче мати вищу освіту, в цьому нічого поганого нема. Якщо абітурієнтові бракує знань, то можна спробувати стати студентом наступного року, а за цей час добре підготуватися. Адже в наш час дуже мало людей, які люблять свою роботу. Ось зародження цієї проблеми і починається під час вступу до ВНЗ. Але в багатьох випадках абітурієнтам бракує грошей. Звісно, що в Україні якісна вища освіта доступна далеко не всім, і нам уже бракує висококваліфікованих лікарів, вчителів, особливо в селах, райцентрах, та інших спеціалістів. Та все ж варто вірити в те, що часи зміняться і розумні люди врешті-решт будуть працювати на нашу державу за обраним колись у ВНЗ фахом.  


 

comments powered by HyperComments