Комітет Виборців Україні підбив підсумки вступної кампанії до ВНЗ

Жанна Титаренко  |  Вівторок, 31 серпня 2010, 15:16
Представники Комітету Виборців України (КВУ) здійснювали громадське спостереження у 20 вищих навчальних закладах України. Метою такого моніторингу був збір та поширення інформації щодо якості і прозорості вступу та захист прав громадян на рівний доступ до освіти.
Комітет Виборців Україні підбив підсумки вступної кампанії до ВНЗ

За результатами спостереження КВУ, приймальні комісії ВНЗ були не готові до великих черг абітурієнтів і прийому документів у таких кількостях. Для вирішення проблеми представники КВУ пропонують ввести електронний прийом документів, а також ухвалення відповідних законодавчих рішень про електронний підпис і документообіг.

Керівник проекту громадського спостереження за проведенням вступної кампанії до ВНЗ Олександр Тутов зазначив, що прийом до ВНЗ приватних форм власності вирізнявся більш спокійним характером ніж у державних. Адже на тих спеціальностях, де було оголошено державне замовлення було багато непорозумінь. Крім того, пан Олександр наголосив на тому, що існує багато проблем із перевіркою документів пільгових категорій.

Для вирішення проблеми, представники КВУ пропонують розробити систему державного адресного пільгового кредитування і повне фінансування оплати за навчання інвалідам із відповідних цільових фондів.

Учасник громадської кампанії “За чесний вступ” Роман Маляров запропонував конкретну модель державного фінансування оплати за навчання пільговим категоріям. На думку пана Романа, абітурієнт повинен прийти до ВНЗ і, після зарахування його на контрактну основу, звернутися в спеціальний державний орган із заявою про державне фінансування освіти. Роман Маляров впевнений, що за таких умов у ВНЗ було б нормальне ставлення і повага до пільгових категорій абітурієнтів, а також були б зламані корупційні схеми в цьому напрямку.

Представник КВУ Олександр Тутов згоден з такою моделлю частково і вважає, що правильно було б кожному інваліду чи чорнобильцю виділяти певну суму коштів, і щоб вони самі вирішували куди і на що їх краще витратити.  

 

comments powered by HyperComments