Що треба негайно робити вкладникам Земельного банку?

Жанна Титаренко  |  Четвер, 2 вересня 2010, 16:14
До 5 вересня всі фізичні і юридичні особи, перед якими Земельний банк має заборгованість повинні звернутися з письмовою заявою і стати в чергу. Якщо хтось не встигне, то заборгованість Земельного банку перед ними буде просто ліквідована.
Що треба негайно робити вкладникам Земельного банку?

Про це та інше під час прес-конференції заявив експерт і ліквідатор Олексій Угрімов.

За словами пана Олексія, процедура ліквідації банку буде проводиться так: всі вкладники повинні протягом місяця звернутися з письмовою заявою про вимогу виплати банком заборгованості. Прийом заяв розпочався 5 серпня і закінчиться 5 вересня.  

Потім з усіма документами треба звертатись в реєстр кредиторів. Після цього, Національний Банк України буде затверджувати цей список.

Черг до виплати заборгованості Земельним банком буде 8. У перші чотири будуть ставати фізичні особи, вклади яких не перевищують 150 тисяч гривень. Далі розмістять тих, у кого вклад перевищує цей ліміт. Юридичні особи стоятимуть у сьомій черзі.

Харківська міська рада теж вкладала гроші в Земельний банк. Вона буде поставлена в 7 чергу як і всі інші юридичні особи. На думку експертів, імовірність повернення боргу не перевищує 5%.

Щодо фізичних осіб, вклади яких не перевищують 150 тисяч гривень, то експерт Олексій Угрімов запевняє, що гроші будуть повернені за рахунок гарантійного фонду.  

Крім того, під час обговорення було зазначено, що команда тимчасової адміністрації банку навіть не склала плану оздоровлення Земельного банку.

У відповідь на такі закиди, Олексій Угрімов відповів, що план оздоровлення складається лише в тому випадку, коли хтось пропонує вкладати кошти в цю справу. А в іншому разі, щось планувати не маючи на це коштів є безглуздо, - вважає експерт. 

За словами Олексія Угрімова, один із акціонерів Земельного банку складав програму економічного оздоровлення системи, але Національний Банк України такий план не затвердив.

Експерти прогнозують ліквідацію ще кількох банків. На жаль, назвати їх ніхто не наважується,  через те, що це є комерційною таємницею. 

 

comments powered by HyperComments