З’явилася нова цікава книга українського філософа

Вікторія Лавренюк  |  Середа, 8 вересня 2010, 12:10
Роман Кісь вперше презентував свою книгу саме у Харкові
З’явилася нова цікава книга українського філософа

«Квадриґа: Невипадкові думки з Високого Верху (філософський щоденник), Побіч рудого метелика (збірка поезій)» – таку назву носить твір, презентація якого проходила у відомому українському книжковому магазині міста - книгарні "Є". Новостворена книжка Романа Кіся складається з двох частин. У першій частині автор намагається передати свої думки з приводу того, що коїться в нашій країні. Чому саме з Високого Верху? Очевидно, через те, що сам Роман Кісь живе посеред карпатських гір. Ця частина книжки написана у формі щоденникових записів, і передає життя нашої країни, зокрема політичне, через призму авторського бачення.

Друга частина книжки – це збірка філософської поезії, яка є ніби органічним продовженням першої частини. Дві ці частини однієї книги становлять ніби гармонійну симфонію. Сам автор зізнається, що вся книга певною мірою є потоком його думок, переживань.
«Сам процес написання для мене, вибачте за це слово, в кайф. А продукт творчості для мене вже не такий важливий». Автор вважає цікавішим для себе творення смислів: «Смисл більше, ніж слово, це контекст ситуації».
Якщо ми не поділяємо одних смислів, тобто не перебуваємо в одному комунікативному просторі, ми не розуміємо один одного – зазначає Роман Кісь. Але ми, українці, повинні прагнути до розуміння між собою, тому ми маємо створювати спільні потужні смисли, тобто той свій рідний простір, в якому ми будемо один одного розуміти.
Автор неодноразово чув у стінах Львівського університету як студенти спілкуються між собою: це в кращому разі молодіжний сленг, в гіршому – кримінальне арго. І, ясна річ, не українське. Автор бажає всім українцям, у тому числі цим студентам, виробити власне українське середовище. Нехай це будуть серіали, молодіжний сленг, масова література й музика, головне, щоб це все було українське.
«Коли підліток скаже, що «це круто», тоді ми будемо вважати, що чогось досягли. Бо якщо вивітряться власне українські смислові поля – вивітримося й ми. Але ми є, і ми будемо!» ‑ впевнено додає Роман Кісь.
comments powered by HyperComments